Бургас чества 109-та годишнина от обявяването на Независимостта на България

Събитията ще продължат от 19.00 часа с музикално-поетичния спектакъл "Изворът на нимфите" в туристически комплекс Акве Калиде

0
107

Преди 109 години, на 22 септември /стар стил/ 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в старопрестолния град Велико Търново княз Фердинанд провъзгласява с Манифест Независимостта на България. Този държавнически акт отхвърля и последните васални връзки на България с Османската империя и се счита за един от най-големите успехи на българската дипломация в съвременната ни история.

В Бургас същинското честване на националния празник ще започне на 22 септември от 10.30 часа на площад „Атанас Сиреков“ с отслужване на молебен за благоденствието на Независима България и ритуал по издигане на националния флаг и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.

От 11.00 часа пред Военния клуб /ул. „Христо Ботев“ №48/ ще се състои ритуалът по поднасяне на венци и цветя на Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в памет на загиналите за защита на българската независимост.

Празничен фолклорен концерт на ансамбъл „Странджа“ ще поздрави бургазлии за празника от 11.30 часа на площад „Атанас Сиреков“ и ще ознаменува годишнината от обявяването на Независимостта на България.

Събитията ще продължат от 19.00 часа с музикално-поетичния спектакъл „Изворът на нимфите“ в туристически комплекс Акве Калиде. В него ще вземат участие Радостина Крантева – сопрано и балет от Държавна опера-Бургас, народната певица Ралица Бинева, танцьори от ПФА „Странджа“ и бургаски поети от СНЦ „Артпиерия“.

„Изворът на нимфите“ представя различни изкуства – музика, балет, поезия, фолклорни танци и солови изпълнения. Древните традиции ще се съчетаят с модерното възприемане на културни образци, а възстановка – пърформанс ще съживи легендата за Трите нимфи. Спектакълът е по сценарий и режисура на Марияна Праматарова.

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here