Почти 100 млн. лева обезщетения поискаха пострадалите и наследниците на загиналите при атентата на летище „Сарафово“ от двамата задочно подсъдими ливански граждани. Това стана при днешното заседание на делото „Сарафово“ в Специализирания наказателен съд, съобщи БНР. По първоначална информация исканото обезщетение беше около 40 млн. лева.

Припомняме, на 18 юли 2012 година при бомбен атентат срещу изрелски туристи на летище Сарафово загинаха 7 души, един от които е български гражданин – шофьор на буса, а 35 бяха ранени.

Специализираният наказателен съд отхвърли искането им като граждански ответник по делото да бъде конституирането на военното крило на „Хизбулла“.

Година след първото заседание по делото на атентата от 18 юли 2012 година, съдът все пак успя да се свърже с всички пострадали и наследниците на загиналите, но заседание по същество няма да има. Причината е отсъствието както на внезапно заболял съдебен защитник, така и на наследниците на единствения български гражданин, загинал в атентата. Днешни решения, които подлежат на обжалване.

Просроченото време беше използвано, за да се произнесе съда по гражданските искове, искане за конституирани като частни обвинители на пострадали и на наследници. Исковете са над 50, финансовите претенции в тях варират между сто хиляди лева и 22 милиона. Имаше включително и финансови претенции за загуби в бъдеще време. Наследниците бяха изчислили колко биха заработили техните роднини, ако не бяха загинали при атентата, но точно тези претенции бяха отхвърлени.

На следващото заседание, насрочено за 15 и 16 ноември, се очаква да започне с разпит на българските свидетели. Що се отнася до това, може ли военното крило на „Хизбулла“ да отговаря по това дело, и съдът, и прокуратурата бяха категорични, че по делото няма данни Мелиад Фарсах и Хасан ел Хадж Хасан да са действали в Бургас по поръчение на „Хизбула“ и претенцията беше отхвърлена.

Припомняме, през юли имаше идея делото за атентата на летище „Бургас“ да започне в в града. Тогава в Специализирания наказателен съд беше поредният фалстарт на делото.

Едната от причина за поредното отлагане беше личен ангажимент на адвокат Красимира Михайлова, която поиска да не се дава ход на делото поради внезапно възникнали причини от семеен характер. Другата причина – има още трима израелци, които все още не са призовани.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви