Внучката на легендарния актьор Чарли Чаплин – Кийра, ще пристигне у нас, за да се включи в третото издание на литературно-филмовия фестивал „Синелибри“. Освен да разкрие пред родните киномани тънкостите на индустрията, 35-годишната продуцентка и актриса ще има и друга, по-специфична задача – да се включи в международното жури на дебютната конкурсна програма на форума. Освен нея сред оценяващите ще са френският композитор Бруно Куле, италианската сценаристка Дориана Леондеф и българският режисьор Илиян Джевелеков. „В състезателната програма ще участват общо осем продукции. Радваме се, че фестивалът продължава да се разраства и имаме амбицията да се превърнем в световна величина.

„Синелибри“ е единственият фестивал на международно ниво, който обединява в едно литература и кино, като тази година в микса добавяме още музика и фотография“, обясни пред медии директорът на форума Жаклин Вагенщайн. Именно нейна заслуга е текстът на „Светлата страна“ – песента, която ще бъде талисман на цялото събитие. „Музиката и изпълнението са на певицата Рут Колева, а режисьор на клипа е Бойко Щонов. Част от текста – „Екранът, музика на думите“, ще бъде мото на тазгодишното издание на „Синелибри“, издаде още Вагенщайн.

Сред лентите, които ще се борят за одобрението на Кийра Чаплин и компания, са „Вечерята“ (реж. Орен Муверман), „Измамените“ (реж. София Копола), „Завръщане в Монтаук“, чийто създател Фолкер Шльондорф също ще е сред специалните гости в София.

Първата прожекция под щампата на „Синелибри“ ще се проведе на 11 октомври, а фестивалът ще продължи до 22-ри. Любителите на седмото изкуство ще имат възможност да се насладят на общо 32 филмови продукции, като за първи път събитието ще превземе 12 града от страната. На фаталния петък 13-и пък зала „България“ ще отпразнува своята 80-а годишнина. Това ще се случи отново в рамките на „Синелибри“, като празникът ще бъде белязан от руския режисьор Павел Лунгин и неговата „Дама Пика“ – филм, който също е включен в конкурсната програма. Музикалната част е поверена на сопраното Мария Цветкова-Маджарова и мецосопраното Росица Павлова-Инджева, които ще изпълнят две арии от едноименната опера на Чайковски.

Основен акцент в „Синелибри“ тази година ще бъде творчеството на всепризнатия израелски писател Давид Гросман. В България той ще представи лично най-новия си роман „Един кон влиза в бар“, за който получи престижната международна награда „Ман Букър“, както и екранизацията на книгата си „Ще бягаш ли с мен?“. За фестивала в София очакваме още италианската журналистка Франческа Романа Масаро и американската режисьорка Андреа Саймън.

Монитор

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви