Кметът на Айтос Васил Едрев издаде заповед, с която не се разрешава провеждането на протеста, заплануван от Организация за закрила на българските граждани (ОЗБГ). Целта на протестната проява бе да се окаже подкрепа Илиян Мавров, който участва в мелето между българи и цигани в село Мъглен. Мотото на проявата е „Не на прокуратурското безобразие“.

Сред мотивите на Едрев са това, че Районна прокуратура Айтос не разполага със собствена сграда, а ползват етаж от такава, в която се помещават още Общински служба „Земеделие“, Дирекция Местни данъци и такси, Общинска Аптека и офиси на фирми. Входът на въпросната сграда бил от страната на най-натовареното и възлово кръстовище на града.

Кметът пояснява, че един протест би означавал блокиране на движението за превозните средства, създавана на задръствания и предпоставки за катастрофи. Според него ще бъде възпрепятствано и свободното предвижване на граждани, които искат да ползват услугите на институциите.

В абзац втори на уведомлението, което определя целта на протеста, е написано: „… да се окаже подкрепа на пребития от цигани Илиян Мавров„. Обобщителното вменяване на престъпление на цяла етническа група, не само накърнява правата на представителите на същата, които не са извършили дадено престъпление/я, но считам е сигурен индикатор за целено още със самото начало Уведомление създаване на междуетническо напрежение и провокация, а от там и най-малкото нарушаване на обществения ред. Тук следва да предвидим и това, че в Айтос живеят значителен брой цигани/роми„, се пише още в заповедта.

Тя може да бъде обжалвана пред Административен съд Бургас в 3-дневен срок от получаването.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви