Президентът на Литва Далия Грибаускайте се е оплакала на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш от руско-беларуските военни учения „Запад-2017“, съобщават от пресслужбата на литовското президентство.

Според Грибаускайте военните маневри моделират истински конфликт със страните от НАТО. Също така литовският президент е разкритикувала „скритите мащаби и сценарии на ученията“. По думите ѝ, всички това говори „за агресивния и нападателен характер на ученията „Запад“.

Освен това Грибаускайте изразила подкрепата си за реформата на ООН и обвинила организацията в „недостатъчна реакция при нарушаване на международното право“.

„Организацията не изпълнява напълно своята мисия“, добави държавният глава на Литва. Ученията „Запад-2017“ започнаха на 14 септември и е планирано да приключат на 20 септември. Извършват се на територията на 9 полигона в Русия и Беларус.

Според руснаците в ученията участват 12 700 военнослужещи (7 200 души от Беларус и 5 500 – от Русия), 70 самолета и хеликоптера, 680 единици бойна техника, в това число 250 танка, 200 оръдия, реактивни системи за залпов огън и минохвъргачки и около 10 военни кораба.

Според Запада и НАТО обаче в ученията взимат участие над 100 хил. военнослужещи.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

eighteen − 5 =