Премиерът Бойко Борисов похвали действията на вицепремиера Валери Симеонов по Черноморието и добави, че още догодина шумът от заведенията ще е изцяло овладян. Той предложи да се организират големи фестивали по морето, които да събират хиляди посетители, като за тях ще се иска разрешение от общината. Така щяло да се знае, че един в годината ще има такова голямо събитие и хората щели да идват специално за него.

В интервю пред Би Ти Ви Борисов каза още, че при евентуалното възникване на мащабен военен конфликт руските ракети ще бъдат насочени към България. Той уточни, че подобни действия ще бъдат предприети към още няколко фланга. По думите му друг голям проблем е конфликтът на Турция с някои от водещите европейски страни, но не уточни дали тези взаимоотношения могат да прераснат във война.

Той допълни, че в доклада за националната ни сигурност Русия е посочена като заплаха заради членството на България в НАТО. Министър-председателят посочи, че във всички изказвания на стратезите на НАТО Русия се сочи като основна заплаха за организацията. А при бъдеща война страната ни нямало как да не заеме позицията на НАТО.

Борисов припомни, че тази година са се провели едни от най-мащабните учения на НАТО, като част от тях бяха и на българска територия. Той добави, че „цяло лято влачим танкове по магистралите“, но най-важното било, че не са били допуснати учения в Черно морe, тъй като то щяло да „заври“, ако в него бъдат вкарани бойни кораби.

Все пак премиерът уточни, че страната ни не трябва да разваля отношенията си с Русия, тъй като от там идват много туристи. Освен това реализацията на газовия хъб „Балкан“ зависела и от транспортирането на руски газ, а не само на азербайджански. Борисов дори каза, че е време в Европа да се заговори за отмяна на санкциите срещу Русия.

Той отхвърли твърдението на президента Румен Радев, че „лобистите са постигнали своето“, тъй като конкурсът за избор на нов боен самолет се връща в началото. Миналата седмица временната парламентарна комисия, която проучва конкурса, заяви, че офертата на САЩ и Португалия е била дисквалифицирана неправомерно, затова трябва процедурата да се върне на ниво подаване на оферти, а след това да се проведе ново гласуване.

По думите на Борисов назначеното от Радев служебно правителство е успяло за два месеца да смени всички военни експерти и шефове на институти и е сложило на тяхно място „свои хора“. Освен това в рамките на един месец е приключило сделка за 3 млрд. лв., като е изхвърлило от конкурса американския изтребител Ф-16.

„За един месец те извъртяха една поръчка, за която от 15 години всички се притесняват, тъй като това са огромни пари за България. Кой е лобист? Цветанов, Борисов? Нека президентът да каже кои са лобистите. Иначе с него имам прекрасна комуникация“, каза още Борисов.

Министър-председателят постави отлична оценка на работата на правителството на началото на мандата. По думите му следващите цели пред кабинета са свързани с инфраструктурни обекти, като обеща догодина магистрала „Струма“ да бъде завършена между Сандански и гръцката граница. Освен това щяло да се обърне внимание на пътищата Русе – Велико Търново и Мездра – Ботевград.

dnevnik.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви