Холандия се противопоставя на присъединяването на Румъния и България към Шенген въпреки думите на Юнкер, съобщи „Ромъния либера“. Вестникът се позовава на изявление на холандския премиер Марк Рюте. Вчера и вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер се изказа скептично по повод изказването на Жан Клод Юнкер пред Европарламента, че България и Румъния скоро трябва да бъдат приети в Шенген.
„Юнкер е романтик. Мисля, че когато някой има видения, трябва да се консултира с лекар“, коментира Рюте и добавя, че все още „има твърде много опасения за контрола на границите и корупцията“ в България и Румъния.

Германия и Австрия обявиха по-рано вчера, че са против бързото приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство. Германия не иска нови страни да се присъединяват към Шенгенското пространство за свободно движение в близко бъдеще, заяви в Брюксел германският вътрешен министър Томас де Мезиер, реагирайки на предложение на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Водещи австрийски политици от различни партии подкрепиха тази позиция и също отхвърлиха плана на Юнкер за разширяване на еврозоната.

Европейската комисия предложи България, Румъния и Хърватия да бъдат включени в Шенгенското пространство в реч на Юнкер, произнесена броени седмици преди парламентарните избори в Германия и Австрия.

Де Мезиер уточни, че споделя визията на Юнкер. „За да сме честни обаче, ще има дълъг път за изминаване“, добави той.

В Австрия партийни лидери изразиха съмнение дали потенциалните нови страни членки на Шенгенското пространство ще могат да изпълнят изискванията в областите на икономиката и сигурността за влизане в Шенген и в еврозоната.

Юнкер предлага „инструмент за европрисъединяване“, с който да се оказва техническа и финансова помощ на желаещите да влязат в еврозоната страни.

„Мисля, че концепцията не е добре обмислена“, заяви канцлерът и лидер на Австрийската социалдемократическа партия Кристиан Керн и даде пример с дълговата криза в Гърция, която е член на еврозоната.

„Това не може да стане докато не са изпълнени критериите“, заяви външният министър Себастиан Курц, който е лидер на десноцентристката Австрийска народна партия.

Лидерът на крайнодясната Австрийска партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе заяви, че Шенгенското пространство не трябва да се разширява докато външните граници на ЕС не са адекватно охранявани.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви