България и Румъния трябва незабавно да влязат в Шенген. Това заяви в годишната си реч за състоянието на Европейския съюз председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Думите му бяха посрещнати с продължителни ръкопляскания в Европарламента.

Юнкер се обяви и за въвеждане на единна европейска валута във всички държави на Съюза, включително и по-бедните източноевропейски страни. За да стане това обаче те трябва да са изпълнили условията за еврозоната. Юнкер съобщи, че за тази цел ще бъде създаден специална предприсъединителна структура.

Жан-Клод Юнкер призова за създаването на пост на финансов министър на Общността като стъпка към задълбочаването на интеграцията в еврозоната.

„Нуждаем се от европейски министър на икономиката и финансите“, подчерта той пред депутатите в Европейския парламент.

Юнкер даде ясна перспектива и за членството на страните от Западните Балкани в ЕС. Той обаче поясни, че това няма как да стане в сегашния мандат. До 2025 г. обаче ЕС може да има около 30 членове.

Акцент в речта на председателя на Еврокомисията бяха равните условия в Европа. В тази връзка той се обяви за еднакво заплащане на труда, което пряко засяга проблема с командированите работници в страни на ЕС. Проблемът бе поставен от френския президент Еманюел Макрон. Юнкер говори и за това, че качеството на храните в ЕС трябва да бъде еднакво във всички страни. Всички държави обаче трябва да спазват и законите, каза Юнкер. Това бе директен упрек към Унгария, която обяви, че няма да се съобрази с решението на Европейския съд в Люксембург.

Вятърът духа в платната на Европа, обяви Юнкер в речта си пред евродепутатите и членовете на ЕК.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви