От 16 до 23 септември ще се проведе седмото издание на международния офроуд маратон Balkan Offroad Rallye. Осемдневната надпревара е най-голямата на Балканския полуостров. Тя ще привлече на старта си над 120 състезателни машини. Ще се включат мотоциклети, ATV-четириколки, бъгита джипове и страховити рали камиони. Участие в състезанието ще вземат пилоти от цяла Европа. Ще участват и най-добрите български офроуд състезатели. Те ще се изправят пред трасе с дължина от над 2000 километра. Отсечките са от Добруджа до Странджа и Тракийската низина. Организатор на надпреварата е родният офроуд доайен Александър Ковачев. Той е директор и на най-голямото оф-роуд състезание в Европа – рали „Бреслау”. Негов домакин вече над 25 години в Полша.

Тази година, за първи път в историята си, Balkan Offroad Rallye ще гостува на Приморско. Красивият черноморски курорт ще поеме бивака на надпреварата за цели 5 дни. Заслугата за това е съдействието на Община Приморско. Логистична подкрепа ще окажат и местни фирми и ентусиасти. Сред тях е и фирма Ава Стор, ръководена от ветерана в офроуд средите Валентин Вълков, който е и организатор на Националния оф-роуд събор, провеждащ се традиционно на плаж „Перла”.

И нещо повече – именно в Приморско ще е стартът на второто издание от макадамовото рали за исторически автомобили Balkan Classic Rallye. Надпреварата ще събере на едно място някои от най-бързите и красиви рали автомобили, произведени между 1968 и 1985 година, като култови Porsche 911, Toyota Corolla GT, Ford Cortina и FSO Polonez. Но не се заблуждавайте, че става дума за ретро парад – участниците в класическото рали ще се изправят срещу 1600-километрово трасе, минаващо по черни и чакълирани пътища, като скоростите в състезателните отсечки могат да достигнат до 200 км/ч, при това, при навигация в непознати терени.

Жителите и гостите на Приморско ще могат да видят отблизо уникалните състезателни машини, които ще са разположени в сервизен парк край комплекс „Магнолиите” и „Форест Бийч” от 17 до 21 септември. Програма на състезанието и точки за гледане на двете ралита, ще бъдат публикувани по-късно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви