В резултат на предприети процесуално–следствени действия и последвала полицейска операция под ръководството на Районна прокуратура, служители на отдел „Икономическа полиция” в ОДМВР–Варна установиха и задържаха четирима, участвали в схема за изработване и търгуване с различни фалшиви документи. За срок до 24 часа са задържани двама мъже и две жени: А.Т. (53 г.), И.И. (55 г.), В.Х. (50 г.) и Д.Т. (62 г.)

В автомобил, управляван от 53-годишния мъж, са намерени готови фалшиви лични здравни книжки, медицински свидетелства, много печати. При последвалото претърсване в имоти на задържаните, са намерени над 200 фалшиви печата на лекари, медицински лаборатории и държавни учреждения, както и над 250 фалшиви документа. Установено е, че дейността си четиримата са осъществявали през продължителен период от време и на територия, обхващаща цялото Черноморие.

По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокурор от Районна прокуратура – Варна.

Предстоят масирани съвместни проверки по заведенията и търговските обекти съвместно с компетентните държавни контролни органи, като при установяване на фалшиви документи, ще бъде търсена наказателна и административна отговорност на ползващите ги, както и на работодателите, сключили трудови договори с тях.

Припомняме, че през юли на пресконференция в Бургас беше оповестено за открити две фалшиви здравни книжки в курорти край Бургас. За това алармира тогава шефът на РЗИ д-р Паздеров. Те са били разкрити случайно при телефонно обаждане. Зам-шефът на РЗИ д-р Цанова изказа предположение, че едва ли фалшификацията е дело на служители на инспекцията. Двете книжки са заверени с фалшив печат. Лицето е заловено и предадено на прокуратурата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви