Бургаски окръжен съд гледа мярката за неотклонение на двамата инспектори от БАБХ, уличени в подкуп на ресторантьора Самуил Марков от Несебър. Дали действително са взели подкупа умишлено или им е скроен номер, това ще стане ясно по време на процеса. Съмнение за подкупа изказа служебният адвокат на инспектор Петър Арабаджиев. Адвокат Калоян Кръстевич заяви в залата, че няма доказателства за съизвършителство за подкупа. Той не изключи вероятността ресторантьорът Самуил Марков да е натопил инспекторите. „Цялото обвинение се крепи само върху показанията на Марков. Не може да се направи извод за извършване на престъплението от двете лица. Парите са открити в колата, но не и у един от двамата“, посочи той. Адвокатът заяви още, че тримата свидетели полицаи отдалеч са видели как Марков пуска нещо през прозореца, но няма данни той да е дал парите на Арабаджиев или на главен инспектор д-р Мая Колева. Така не става ясно кой е поискал и кой е взел подкупа. Той се противопостави и на твърдението на държавното обвинение, в лицето на прокурор Георги Чинев, че подзащитният му може да се укрие, да извърши друго престъпление или да окаже натиск върху показанията на Самуил Марков.

След заседанието стана ясно, че парите са били подхвърлени от ресторантьора през прозореца в служебната кола на двамата инспектори. Арабаджиев е шофирал, а д-р Колева е седяла до шофьорското място. През отворения прозорец до нея Марков е подхвърлил парите. Когато на метри от ресторанта е направена засада от двете полицейски коли, сумата е открита върху папка с документи, сложена на капака на жабката на колата. На практика полицаите не са пари у нито един от двамата инспектори.

Що се отнася до това дали са давани пари за подкуп от същия обект преди това, адв. Кръстевич посочи, че няма как това да се докаже. Никъде не е документирано, нито пък е имало оплакване за това.

Адвокат Златев, защитник на д-р Мая Колева /р. през 1971 год./ изтъкна нейното чисто съдебно минало и добрите й професионални характеристики, с такова е и Арабаджиев. Двамата са дългогодишни служители в БАБХ Бургас, като Арабаджиев работи там от 15 год. Д-р Колева е разведена, със 7-годишно момиченце, което живее при нея. Издържа се от заплатата си и издръжката от бащата на детето. Тя е от Шумен, но от години работи в Бургас. През лятото детето е при родителите й. Когато се налага през учебната година, д-р Колева се разбира с приятелки, за да не остава момиченцето само. Сега малката ще е във втори клас.

Петър Арабаджиев /р. през 1973 г./ пък е от Созопол, също е разведен. Живее с родителите си. Съпругата и детето му живеят в София, той плаща месечна издръжка от 125 лв. През лятото и по празници детето е при него.

Адвокатите и на двамата поискаха парична гаранция, като за д-р Колева беше посочена сума от 3 хиляди , а за Петър Арабаджиев от две хиляди лева. Д-р Колева отправи молба към съда да може да отиде до Шумен да си вземе детето за началото на учебната година.

Прокурор Чинев е категоричен, че престъплението е тежко умишлено и би трябвало двамата да останат в ареста. Той посочи, че ако се докаже вината им, присъдата е затвор до 6 години и глоба да 5 хиляди лева.

Припомняме, че на 05.09.2017 г. в гр.Несебър, в качеството си на длъжностни лица – инспектори в отдел „Контрол на храните“ при Областна дирекция по безопасност на храните – Бургас поискали двамата поискали от Самуил Марков подкуп от 500 лв. (4 банкноти с номинална стойност 50 лв. и 3 банкноти с номинална стойност от по 100 лв.) Срещу подкупа те обещали да не съставят акт за установяване на административно нарушение в ресторанта им. На метри от заведението им беше устроена засада от две полицейски коли.

Окръжен съд – Бургас определи да бъде взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 3000 лв. за всеки от двамата обвиняеми – д-р Мая Колева и Петър Арабаджиев. Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Бургас в тридневен срок.

2 КОМЕНТАРИ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви