Специализирана операция за противодействие на престъпления, свързани с културно исторически ценности, е проведена под надзора на Окръжна прокуратура – Ямбол. Полицейските действия са реализирани през изминалите четири дни с участието на служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Ямбол и колегите им от РУ – Елхово. Подробности за разследването и хода на операцията оповестиха апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров, окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев и директорът на ОДМВР – Ямбол старши комисар Генчо Иванов.

Извършени са проверки и процесуално-следствени действия в пет жилища и два автомобила, задържани са четирима мъже, съобщи Любомир Петров – административен ръководител на Апелативна прокуратура Бургас. Старши комисар Генчо Иванов посочи, че успешно реализираната операция е в резултат на проведени множество оперативно-издирвателни действия, съгласувани с Окръжна прокуратура – Ямбол.

На 3 септември в Елхово, непосредствено след осъществена сделка с предмети с културно-историческа стойност, са задържани двама мъже – на 25 и 46 години от Бургас, пътували с леки коли. При последвалото претърсване на два адреса в Елхово и три в Бургас са намерени и иззети около 1000 артефакта, от тях 748 монети от различни епохи, множество пръстени, фигури, печати, други антични предмети и седем металотърсача. Задържани са четирима мъже – двамата от Бургас и двама от Елхово. Ва апартаментите са намерени множество артефакти – 7 металотърсача и други технически приспособления. В задържаните са открити и класьори за римски, византийски, древногръцки монети.

В хода на разследването, двамата бургазлии и 62-годишен жител на Елхово са привлечени като обвиняеми по чл. 278, ал. 6 от НК и с прокурорско постановление са им наложени 72-часови мерки за неотклонение „задържане под стража“. Разследване е предприето във връзка и със съпричастността на четвъртия задържан и по други подобни случаи. Дойчин Дойчев съобщи, че за това престъпление в закона е предвидено наказание „лишаване от свобода“ до 6 години, конфискация на част или цялото имущество и „глоба“ в размер от 3 000 до 15 000 лв.

Главен комисар Иванов добави, че престъпната дейност на тримата мъже е продължавала с години, тъй като намереното датира от различни епохи и очевидно е намирано на различни места. Той подчерта, че работата по случая продължава и може да се очаква задържането и други лица по случая.

Назначена е експертиза за установяване на точния вид, брой, епоха на произход и стойността на предметите. Директорът на Регионален исторически музей в Ямбол Стефан Бакърджиев поясни, че по първоначална оценка, става въпрос за автентични предмети, археологични културни ценности, като находките са в диапазон от V век пр.н.е., елинистическата, римската и византийската епоха, късното Средновековие и османския период. Сред иззетите културни ценности има предмети с много висока историческа стойност.

Работата по разследването продължава.

1 КОМЕНТАР

  1. Те са ги спипали като продават в колите си. А знаете ли как се купуват и продават антики по съборите на така наречената федерация по металдетектинг ?

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

12 + eight =