Членовете на каталунското правителство начело с премиера Карлес Пучдемон единодушно одобриха и подписаха указ за провеждане на референдум за независимост от Испания. Гласуването ще се проведе на 1 октомври, съобщава БНТ.

Премахната ли е последната пречка пред законното провеждане на референдум за независимост в Каталуния? Снощи регионалният парламент одобри закон за провеждането на допитване за отделянето от Испания.

Правителството, което имам честта да председателствам, прие указ за свикването на референдум за самоопредялне в неделя, 1 октомври, тази година. Имаме одобрение и за допълнителните нормативни изисквания за упражняването на това право. Всичко това бе узаконено от парламента на Каталуния, посочи още Пучдемон .

Буквално час след като парламентът на автономната област гласува закон за провеждането на референдум, бе подписан и указът за формирането на избирателна комисия, която да подготви вота. В този орган привържениците на отделянето от Испания имат мнозинство. Малко преди провеждането на гласуването обаче опозиционните депутати напуснаха залата.

Мадрид обяви, че няма да позволи провеждането на референдума, защото той влиза в противоречие с конституцията на Испания, която дава право единствено на националните власти да свикват такъв плебисцит.

Днес кабинетът в Мадрид се събира на извънредно заседание по въпроса. Още снощи премиерът Мариано Рахой се обърна към Държавния съвет на страната с искане да изрази отношението си към гласувания от каталунския парламент закон. Испанското правителството вероятно ще оспори закона пред конституционния съд.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

seven + 5 =