Природните бедствия са се увеличили почти четирикратно от 1970 г. и САЩ са преживели най-много природни стихии от 1995 г. насам, следвани от Китай и Индия, съобщи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, предава Асошиейтед прес.

Той каза, че в последните дни светът е станал свидетел на драматично влошаване на климатичните промени с безпрецедентни събития, предизвикани от бури и наводнения от Тексас до Бангладеш, Индия, Непал и Сиера Леоне.

Преди настоящите наводнения доклад на ООН отчете 2 087 смъртни случая за тази година, дължащи се на природни стихии. С последните наводнения този брой почти се е удвоил, съобщава БТА.

В последните два месеца над 1 000 души загинаха в наводненията в Индия, Непал и Бангладеш. Около 40 млн. души бяха засегнати от стихията в тези страни.

Миналият месец над 1 000 души загинаха в кално свлачище и наводнения в столицата на Сиера Леоне Фрийтаун. В урагана Харви загинаха най-малко 60 души, а в Хюстън се изля количество дъжд, което се излива обичайно за една година.

Миналата година 24,2 млн. души по света са били принудени да напуснат домовете си заради природни бедствия, което е три пъти колкото онези, бягащи от конфликти и насилие.

Гутериш припомня, че учените проявяват предпазливост, когато става дума за свързване на отделно метеорологично събитие с климатичните промени. „Те са категорични, че подобно екстремно време е онова, което техните модели прогнозират, че ще бъде нещо нормално в един затоплящ се свят“, каза той.

Запитан от журналисти дали ще се опита да убеди американския президент Доналд Тръмп да остави САЩ в парижкото климатично споразумение, когато двамата се срещнат на Общото събрание на ООН по-късно този месец, Гутериш изрази надежда, че всички страни разбират, че придържането към ангажиментите, поети по споразумението, е не само правилно, но й мъдро нещо, защото зелената икономика е икономиката на бъдещето.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

11 − 6 =