Ураганът „Ирма“ се превръща в най-мощният ураган, записан някога в Атлантическия океан, съобщава The Guardian, цитиран от news.bg. Вчера бурята премина в максималната и „изключително опасна“ пета степен.

В САЩ през последните дни тече засилена подготовка за справяне с бурята. След островите на Антигуа и Бардуба, „Ирма“ се отправя към Пуерто Рико, Доминиканската република, Хаити, Куба, а от там и към Флорида. Има вероятност бурята да навлезе и в континенталната част на САЩ.

Властите от северозападните краища на Карибските острови вече предупреждават жителите на населените места да се приберат вкъщи и задължително да бъдат на закрито по време на обилните дъждове. Ураганът се придвижва с пориви на вятъра от 280 километра в час като има вероятност и вятъра да става по-силен – около 295-300 км/ч.

Според Майкъл Бренан от Центъра за урагани в Маями „Ирма“ със сигурност ще достигне животозастрашаващи измерения. По думите му се очакват много тежки валежи и наводнения, най-вече в североизточните част на Карибските острови. Ураганът ще бъде придружен и с много силни ветрове, които също може да причинят катастрофални щети.

Към момента в Пуерто Рико, Флорида и Американските Вирджински острови е обявено извънредно бедствено положение.

По думите на губернатора на Флорида Рик Скот президентът Доналд Тръмп е предложил съдействие и ресурси на Флорида във борбата с „Ирма“. Скот допълни, че хората във Флорида винаги се подготвят за най-лошото. Стана ясно и че губернаторът Скот е мобилизирал 100 военнослужещи от въздушните и сухопътните сили на САЩ, които да помагат на жителите в подготовката за посрещането на урагана.

Жителите на Антигуа разказват, че вече са преприели последните си пътувания до магазини преди тежката буря. Те се запасяват най-вече с храна и батерии, защото е възможно населените места да останат дни без електричество.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

thirteen + one =