Птолемей ли уби Александър

Александър Велики е управлявал една от най-големите империи в древния свят. Въпреки това умрял преди да навърши 33 години и оставил след себе си множество легенди. Той е бил внимателен човек и успял да избегне доста опити за покушение. Кой може да го е убил? Възможно ли е това да е бил някой доверен на Александър човек, например Птолемей?

Птолемей I Сотер е роден през 367 г. пр. н. е. Той вероятно е бил полубрат на Александър – син на Филип II Македонски и красивата Арсиноя. За да избегне проблеми, Филип може би е уредил брак между Арсиноя и македонски аристократ на име Лагус.

Без значение от точните роднински връзки, Филип се държал с Птолемей като със свой собствен син. Той също е бил изпратен в школата на Аристотел, където бил смятан за талантлив ученик. Крайно невероятно би било Филип да положи толкова усилия и да покани Птолемей в палата си, ако той не му е бил син.

Приятели или врагове?

Всичко в живота на Птолемей говорило, че той ще се превърне в успешна личност, но за момента трябвало да остане в сянката на Александър.

Птолемей служил като охрана на младия владетел още в първите му военни кампании. Той пътувал с македонската армия и воювал на територията на днешните Индия и Афганистан.

Изглежда, по време на една експедиция в Египет Птолемей решил, че иска част от империята за себе си. Когато на 7 април 331 г. пр. н. е. Александър Велики основал бъдещата столица Александрия, владетелят бил провъзгласен за син на Зевс и получил титлата фараон. Египтяните го смятали за превъплъщение на бог. Без значение какво си мислил Птолемей, той следвал навсякъде своя владетел, полубрат и приятел.

По време на периодите, в които покоряването на нови земи било трудно и амбициите на краля оставали неразбрани от войската му, Птолемей е бил човекът, който се справя с трудните ситуации. Той притежавал огромен авторитет сред армията на Александър.

Вероятно той не е бил далновиден като Александър, но пък знаел как да утвърждава авторитета си сред другите хора. Той искал да се върне в Египет, защото бил изключително възхитен от златните съкровища около река Нил. Също така знаел, че и той е не по-малко специален от Александър – жаждата за власт го изгаряла отвътре.

Смъртта на Александър Велики и борбата за власт

Владетелят на Македонската империя умира през 323 г. пр. н. е. във Вавилон. Много е вероятно той да е бил убит. След смъртта на Александър започнали размирици из държавата. Старите приятели на Александър като Антипатър, Архидай, Селевк, Пердика и Птолемей се надявали да получат по нещо от империята, за която са воювали.

Птолемей трябвало да направи необходимите промени. Той бил назначен като сатрап на Египет, но искал да управлява и Киренайка. Владетел на голямата империя станал Филип III Архидей и невръстният Александър IV.

В Македонската империя имало обичай, в който новият владетел трябва да погребе своя предшественик. По тази причина било от огромно значение кой ще участва в погребалния ритуал на Александър Велики. Ето затова имперският регент Пердика, трябвало да бъде спрян от Птолемей.

Пердика искал да участва в погребението на Александър и е възможно да се е надявал да върне мумифицираното тяло обратно в Македония. След това може би е щял да опита да детронира Филип III и да убие младия Александър IV, за да се превърне във владетел на империята. Пердика подозирал Птолемей, че ще се опита да превземе империята за себе си, но не очаквал, че срещу себе си ще има цяла коалиция и, че египетският владетел ще се опита да открадне тялото на Александър.

Според историческите сведения Птолемей взел тялото на Александър и го докарал от Вавилон в Египет. Влязъл в Александрия и се провъзгласил за наследник на Александър, ставайки фараон на Египет.

Изглежда, че Птолемей е бил този, който би спечелил най-много от смъртта на Александър. Изморен от амбициите на македонския император и изпълнен с разочарование от това, че не може да живее където иска, той може би е решил да отнеме живота на своя император.

Въпреки това новото начало не сложило край на проблемите на Птолемей. Две години по-късно, през 321 г. пр. н. е. Пердика се опитал да завладее Египет. Войните били изморителни, но Птолемей успял да запази трона на Египет.

Той създал династия, която управлявала Египет в следващите 300 години. Той самият управлявал от 323 до 283 г. пр. н. е. Птолемей продължил започнатото от Александър, но също така разширил архитектурните строежи и започнал да създава градове, пълни с бели и златни сгради. Той направил всичко, за да запази наследството на своите предци в Египет и бил достоен да се нарича „син на Амон“.

Птолемей никога не забравил за стария си приятел, съперник и вероятно брат. Той започнал строежа на голям мавзолей в чест на Александър. Паметникът бил завършен от сина му Птолемей II. Познат е като „Сома“ и се намирал в сърцето на Александрия.

Много е вероятно точно Птолемей да е бил убиецът на Александър. И въпреки че това не може да бъде потвърдено, си заслужава да вземем предвид хипотезата, съпоставяйки я с други подобни примери от човешката история.

Ancient Origins

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви