„Фейсбук” обяви, че страниците, които разпространяват фалшиви новинарски материали, вече няма да могат да рекламират във водещата онлайн социална мрежа в света. Ако една страница многократно споделя информация, класифицирана като невярна”, тя няма да може да рекламира във „Фейсбук”, става ясно от съобщение на сайта на компанията. „Това нововъведение ще позволи да се намали разпространението на неистини за печелене на пари или за частни интереси”, се посочва в него.

Ръководството на технологичния гигант напомня, че фалшивите новини са опасни за целия свят. Те бяха сериозен проблем по време на американската предизборна кампания през миналата година, когато лъжливи истории бяха пускани социалните медии с цел объркване на избирателите.

Практика за борба с фалшивата информация предприе и „Гугъл”, която по-рано тази година добави маркер за проверка на фактите при търсенето на новини.

Международната федерация на библиотекарските асоциации и институции (МФБАИ) е създала таблица, в която определя осем начина за различаване на фалшивите новини в Интернет, а именно:

-Кой е източникът – провери кой е сайтът, кой е собственикът му и т.н.
-Прочети повече от заглавието – често заглавието е сензационно, но информацията в статията не отговаря на него.
-Провери кой е авторът – потърси дали е действителен автор или измислен.
-Източници – провери какви източници са цитирани в самата статия, дали те самите заслужават доверие.
-Провери датата на публикацията – често стари новини се рециклират и пускат като нови, дори и вече да не са актуални.
-Шега ли е – възможно е публикуваната информация да е сатира, добре е да се провери авторът. Типичен пример – Анди Боровиц от сп. „Ню Йоркър“
-Проверка за обективност – дали това, което знаете по дадена тема не влияе върху преценката ви за него.
-Попитай експертите – потърсете някой експерт по темата, за да ви каже дали информацията е вярна или не.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

three × 4 =