Прогнози, които няма да се случат

Интернет търговията няма да измести обикновените магазини, въпреки всички прогнози.

Все повече хора си поръчват стоки и услуги чрез интернет. Това е удобно, не отнема много време, а понякога е и значително по-евтино от покупката в традиционен магазин. В САЩ, където в много сфери изпреварват останалия свят, интернет търговията съществено променя градската среда. Верижни магазини се закриват, не издържайки на конкуренцията. Търговски центрове не могат да излязат на печалба и също се закриват. Тоест, реалността дава основание за мрачни прогнози. Дали ще е така?

Остава да добавим тук изборът на стока с шлем за виртуална реалност и доставка на покупката от безпилотен апарат и да нарисуваме съвсем чуден свят, в който няма да ни се налага да обикаляме по магазините изобщо. Но това също е сред онези прогнози, които… ще трябва да почакат.

Първото което няма да позволи на обичайните магазини да изчезнат напълно, е това, че те се вписват в така наречената концепция „трето място“. Ако първото и второто място се заемат от къщата и работата, то третото място са публичните пространства, където хората се срещат и общуват.

Много хора се привличат от шопинга не от самата цел за придобиване на стоки, а от самия процес. Изборът на стока чрез интернет не може да замени неделния поход в търговския център. Не всички искат да си стоят пред компютрите вкъщи.

Търговските центрове и магазини не са единствените „трети места“ в града – клубове, кафенета, театри понякога може да не са по джоба, а паркове и градини може да са недостъпни поради териториалната им отдалеченост.

Очевидно разбирайки, че времето на магазините все още не е отминало, японската компания Hitachi разработва робот, който ще помага на хората в реални, а не във виртуални магазини. Роботът EMIEW самостоятелно открива купувача, който се нуждае от помощ, и го консултира по интересуващата го стока. Компанията разработва робота от 2005 година и не възнамерява да спира.

Не бива да забравяме, че телевизията, която ни е позволила да гледаме филми у дома си, не е изместила киносалоните, както и те на свой ред не са унищожили театрите. Новите възможности се вписват в обичайния бит на хората, заемайки своята ниша. Магазините се променят, губят част от продажбите, но все пак ще останат.

Колонизирането на Марс е практически нереално

Това, че човечеството трябва да си намери още една планета и да я засели, вече е станало аксиома. Стивън Хокинг призовава да си търсим в Космоса нова планета. Елън Мъск работи над въпроса да изпрати първите колонизатори на Марс. Животът в два дома за човечеството би бил интересен и може би – по-сигурен.

Смята се, че втори такъв дом трябва да ни стане Марс. Ако ние – Земята и земляните – загинем, то Марс и марсианците да оцелеят и да продължат съществуването на цивилизацията.

Само си представете – градове като на земята, междупланетни пътешествия и междупланетен интернет, летни отпуски при баба на Земята. И пълна с вода долина Маринър (в бъдеще – вероятно и море Маринър), и курортни градове на брега. И разбира се, цъфнали дръвчета край подножието на най-високия вулкан в Слънчевата система – Олимп. Доколко това е реално? Веднага ви подсказваме: и тази е от онези прогнози, дето скоро няма да се сбъднат.

Възможно е да успеем да построим обитаеми бази на Марс. Вероятно ще намерим хора, които ще се съгласят да напуснат Земята, за да прекарат живота си в метални капсули на повърхността на безжизнена планета или – обратно, да се спасяват от радиация в подземни пещери.

Ако искаме, то ще се намерят и средства, за да се изпращат периодично транспортни кораби с оборудване, инструменти и всичко останало, което може да се направи на Земята, но не може да се направи на Марс. Но няма да постигнем целите, за които беше споменато по-горе. В случай на гибел на човечеството на Земята марсианската колония ще прекрати своето съществуване след известно време. А дори ако колонизаторите успеят да оцелеят, едва ли ще успеят да възродят човешката цивилизация в условията на Марс. Но това вече е територия на други прогнози.

Наскоро Елън Мъск предложи да взривим термоядрени бомби над марсианските полюси. Това ще позволи да се затопли повърхността на планетата и да се направи тя по-годна за живот в бъдеще. Робърт Зубрин, инженер и ръководител на „Марсианско общество“ – организация, която изучава възможностите за усвояване на Марс, предлага в продължение на 50 години да хвърляме астероиди на повърхността на планетата.

Има дори предложения да „бутнем“ на Марс неговите спътници – Фобос и Деймос. Фобос във всеки случай трябва да падне на Марс, а Деймос се отдалечава от него. Падането на голям обект трябва да нагрее планетата. По оптимистичните виждания на Зубрин тераформирането на Марс в земеподобна форма ще отнеме хиляда години. Това дори е по-малко от цифрите, които назовават други учени – между 20 000 и 100 000 години.

Само че ако оперираме с хилядолетни времеви рамки, то за това време можем да си намерим по-годна за живот планета край други звезди и да изпратим там експедиция, а Марс да запазим в автентичния му вид.

И все пак, във всички прогнози, колкото и фантастични да изглеждат те, има безспорна полза. Ние по-често се замисляме какво ни очаква и търсим решение на проблемите, които ни изглеждат непреодолими.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви