Основателят на „Майкрософот“ Бил Гейтс и основателят на „Върджин“ Ричард Брансън решиха да инвестират заедно с бившия президент на „Дженерал мотърс“ Джак Уелч в стартиращия бизнес с изкуствено месо, предаде агенция Блумбърг. Те избраха да вложат капитали в новата компания „Мемфис мийт“, която има успешни опити за отглеждане в изкуствена среда на месо от мускулни животински клетки. Нейният продукт още не е стигнал до пазара, защото е по-скъп от естественото месо, но с новите инвеститори усилията за поевтиняването й ще продължат.

Ричард Брансън казва пред Блумбърг, че „след 30 години няма да ни се налага да убиваме животни, а месото ще бъде по-чисто и здравословно, без да се промени вкусът му“. Освен това новото производство ще защити природната среда, защото ще потребява само 1% от земята и 10% от водата, необходими днес за животновъдството.

„Мемфис мийтс“ взема самовъзпроизвеждащи се живи клетки от животни, слага ги в хранителна среда наситена с кислород и ги оставя да се делят естествено. Така през 2016 година е произведено говеждо месо, а през пролетта на 2017 г. – пилешко и патешко месо.

в.Сега

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви