Окончателната сума на щетите, причинени от урагана Харви в американския щат Тексас, може да достигне 30 милиарда долара. Това сочат данни от предварителна оценка на компанията за анализи „Енки рисърч“ (Enki Research), цитирани от агенция „Блумбърг“ и БТА.

Според специалиста от „Енки“ по моделиране на последиците от стихийни бедствия Чък Уотсън сумата на възможните загуби съдържа и потенциалните щети от наводненията за петролния сектор в Тексас – включително работна сила, унищожаване на енергийна и транспортна инфраструрктура, посочва ТАСС.

„Блумбърг“ цитира и оценка на анализатора в областта на застраховките към инвестиционна компания „Импириъл кепитъл“ (Imperial Capital) Дейвид Хейвънс, според когото сумата на щетите, нанесени от Харви, може в крайна сметка да достигне 100 милиарда долара.

Кметът на град Хюстън Силвестър Търнър съобщи, че 2000 души са спасени, а много други очакват помощ. Той каза, че е осигурен подслон на 5500 души, но се очаква броят им бързо да расте.

Властите в града работят заедно с Червения кръст за осигуряване на храна и дрехи за нуждаещите си, включително бебешки пелени.

Хилядолетен дъб устоя на опустошителния ураган Харви в Тексас, съобщи щатското Управление на парковете и дивата природа, цитирано от ТАСС.

Гигантското дърво се извисява в парка Гуз Айлънд североизточно от град Рокпорт. Обиколката на ствола му е близо 11 м. Дъбът е висок повече от 13 метра, а ширината на короната му надхвърля 27 метра.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви