Злато на Лесово задържаха митничари

Златари и бижутери вече няма да се водят под отчет във финансовото министерство. Ведомството се кани да отмени регистрационния режим за фирмите, които се занимават с добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия с тях. Това става ясно от проектопромени във Валутния закон, публикувани за обществено обсъждане.

Мярката е част от новата политика на правителството за намаляване на бюрокрацията и таксите, които администрацията събира от бизнеса и гражданите. Мотивите, с които се премахва регистрационният режим са, че тази стопанска дейност не засяга обществен интерес, свързан с националната сигурност, обществения ред или околната среда. Към момента са издадени над 6200 удостоверения за вписване в публичния регистър на фирми, които се занимават с благородни метали и скъпоценни камъни, като всяка година се правят около 400 нови регистрации. За всяко вписване се събира такса, като годишно общите приходи от тях във финансовото министерство са около 50 000 лв. Не се предвижда обаче да отпаднат изискванията за проверка и маркиране на изделията от благородни метали, както и за идентифициране на скъпоценните камъни.

Друга промяна във Валутния закон е премахването на регистъра на търговските кредити по износа и вноса и на финансовия лизинг, който се поддържа от Агенция „Митници“. Мотивите са, че той е излишен, след като тази информация се събира от БНБ.

в.Сега

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви