Главният политически стратег на Белия дом и най-приближен помощник на президента на САЩ Доналд Тръмп, Стив Банън, напусна поста си по взаимно съгласие с началника на администрацията Джон Кели. Това се казва в разпространено днес съобщение на пресслужбата на Белия дом, цитирано от световните агенции.

Според АФП 63-годишният Банън си е навлякъл гнева на президента, като е изнасял безброй поверителни информации на пресата, за да навреди на вътрешните си врагове в Белия дом.

Банън освен това даде тази седмица интервю за либералното списание „Американ проспект“, в което изрази несъгласие с позицията на Тръмп по Северна Корея.

Той е казал на приятели, че може би ще се върне на работа в десния новинарски сайт „Брайтбарт“, на който бе ръководител преди да оглави предизборната кампания на Тръмп през август 2016 г.

Милиардерът Карл Икан също се оттегли от ролята си на специален съветник на американския президент Доналд Тръмп след критики, че препоръките му могат да доведат до политика, благоприятно за собствените му инвестиции, предаде Ройтерс.

Някои конгресмени демократи и поддръжници на биогоривата твърдят, че препоръките, които Икан дава на републиканската администрация в Белия дом, създават конфликт на интереси с бизнеса му, включително негова компания за преработка на петрол.

В писмо милиардерът посочва, че се оттегля, за да предотврати „партийни кавги“ за ролята му.

Тръмп загуби тази седмица два консултативни съвета с представители на бизнеса заради реакцията му на размириците, избухнали в Шарлотсвил миналия уикенд.

Оставка днес подадоха и членовете на президентския комитет по изящни изкуства, чиито почетен председател е първата дама Мелания Тръмп, информира ТАСС.

Причина за оставката е недоволството срещу позицията на президента на събитията във Вирджиния, се посочва в документа, подписан от 17 членове на комитета.

Органът е създаден през 1982 г. при управлението на президента Роналд Рейгън със задача да дава препоръки на Белия дом по културни въпроси.

БТА

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 × three =