Министерството на външните работи препоръчва настоятелно на всички български граждани, които се намират в града, да избягват района на пл.“Каталуня“ и бул. „Лас Рамблас“. Препоръчваме на българските граждани да следят местните медии за актуална информация по случая, да следват стриктно инструкциите на органите на реда, да избягват места с големи струпвания на хора, както и да избягват пътуване с градския транспорт и метрото в града до изясняване и успокояване на ситуацията. Това препоръчва Минстерството на външните работи.

Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурните телефони на посолството в Испания: 0034 913 455 761; 0034 913 456 651 или на дежурния телефон на Министерстовото на външните работи: +359 2 948 24 04.

Телефон на местните власти за актуална информация: +34932142124

МВнР призовава българските граждани, които се намират в Барселона да се свържат с близките си или да се отбележат в социалните медии, че са на безопасно място, защото мрежите на мобилните оператори са претоварени.

Българското посолство в Мадрид е в постоянен контакт с местните власти и следи ситуацията.

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева изрази съболезнования за жертвите при терористичното нападение в Барселона в телеграма до испанския си колега Алфонсо Мария Дастис Кеседо.

„С дълбока скръб посрещнах новината за нападението в Барселона, довело до човешки жертви и множество пострадали. Потресени сме от тази проява на жестокост и агресия и вярваме, че виновниците за този акт на насилие ще понесат отговорността си.

В този тежък момент, разтърсил целия свят, изразявам най-искрена приятелска и човешка съпричастност към скръбта на близките на пострадалите, солидарност и подкрепа за испанския народ“, се казва в телеграмата.

„Вярвам, че Обединена Европа ще победи тероризма и страха. Мислите и емоциите ми са насочени към Барселона. Няма цели, които да оправдаят насилственото отнемане на човешки живот“, написа Захариева във Фейсбук профила си.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви