Според испанския вестник „Ел Периодико“ властите на Каталонската автономия са били предупредени още преди два месеца от ЦРУ, че Барселона, и особено централния й булевард „Лас Рамблас“, е цел на терористични нападения, предаде ВВС. Според ЦРУ, градът е бил ясна цел след атаките в други големи градове, като Париж, Лондон и Берлин.

А в края на юли профилът в социалната мрежа „Туитър“ , свързан с „Ислямска държава“ , който съобщи, че стои зад нападението в Барселона, е написал, че нападенията в Барселона предстоят.

Полицията в Барселона продължава да издирва нападателя от Барселона, който се вряза в пешеходци вчера. Това каза консулът ни в Мадрид Борислав Евлогиев по БНТ. При атаката няма пострадали български граждани. Освен 13-те жертви, има 15 тежко ранени. Така че може да се очаква тази бройка на загиналите да нарасне. Има и 23-ма леко ранени, а 48 са с по-леки травми, допълни Евлогиев.

Министерството на външните работи препоръчва настоятелно на всички български граждани, които се намират в Барселона, да избягват района на площад „Каталуня“ и булевард „Лас Рамблас“.

Испания обяви тридневен траур в памет на жертвите на атентата в Барселона. Премиерът Мариано Рахой прекъсна отпуската си и посети Барселона. Той обяви, че страната скърби за Барселона и е солидарна с всички градове в Европа, пострадали от атентати. Рахой каза, че Каталуния е била ударена „от джихадисткия тероризъм, както други градове по света“. По думите на испанския премиер жителите на Париж, Ница, Брюксел, Берлин и Лондон са изпитали същата болка и несигурност.

в.Сега

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви