Зоната на Бургаски солници предстои да се развива и облагородява. Тя е на границата между града и защитена зона на Атанасовско езеро. Затова акцент в програмата на Фестивала на солта тази година ще е въпросът как може да стане това без да се засяга ритъма на живот край езерото и с природосъобразни практики при промяната на крехкия природен баланс.
Според актуалния общ устройствен план на Община Бургас зоната на „Бургаски солници“ предстои да се облагородява и застроява, за да се превърне в място за почивка, спорт и развлечения. „Приемаме, че това е част от развитието на града, но се питаме как е най-добре да се случи, така че да се запази баланса между природата и човешката дейност в това уникално място? “

Детска архитектурна работилница „Живот край езерото“ ще експериментира с децата по тази тема. „Основната ни цел ще бъде да създадем нова градска структура с естествени материали – глина и каквото езерото и плажа ни предоставят,“ обясняват архитектите от Бургас, които ще водят работилницата. Детската работилница започва на 12 август в 17. ч. 30 в халето на Солниците.

Атанасовско езеро е едно от големите природни богатства на град Бургас. То е източник на сол и лечебна луга, но също дом на редки и застрашени от изчезване птици и влажна зона с международно значение. Ето защо е със статут на защитена територия.Към момента територията е рядко съчетание на съхранена природа и човешка дейност, която не само не вреди, но подпомага опазването на резервата и защитената местност. За да живеем в хармония с това природно кътче от нас се изисква да сме добри съседи: да познаваме обитателите му и да уважаваме начина им на живот, подчертават организаторите на фестивала.

Организаторите са осигурили още занимания, насочени към децата – пленер „Вдъхновени от езерото“, тези които обичат да рисуват ще представят своя поглед върху езерото и птиците и ще се включат в изложбата, която ще бъде подредена вечерта в халето на солниците започва в 11 ч. с разходка с Влакчето на солта. Пак тогава започва арт работилницата „Големите животни“, от 13:00 са „Приказки за солта“ – четене с доброволците на регионална библиотека „Пейо Яворов“ – Бургас пред новото пространство „симБиотично“. От 15 ч. българска фондация Биоразнообразие организира работилница „Определител за облаци“, а от 17 ч. ще има спортни игри със „Зелена Странджа“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви