Бразилският президент Мишел Темер събра достатъчно гласове в своя подкрепа в Камарата на депутатите, за да не му бъдат повдигнати обвинения в корупция, и така се спаси от дело във Върховния съд, което щеше да го отстрани от поста, съобщиха световните агенции.

Опозицията се нуждаеше да събере две трети от гласовете на депутатите (342 от 513), за да даде президента на съд, но в крайна сметка не можа да убеди дори половината присъстващи в залата да подкрепят действията й.

Общо 263 депутати гласуваха в подкрепа на Темер, 227 гласуваха против него, а двама се въздържаха.

„Камарата на депутатите, която представлява бразилския народ, се произнесе ясно и безспорно. Това в никакъв случай не е лична победа, това е победа на правовата демократична държава“, изрази задоволство Темер в телевизионен ефир веднага след обявяването на резултата.

Той обаче е в ярък контраст с неотдавнашно социологическо проучване, според което 81 процента от бразилците искат депутатите да гласуват за започването на дело.

Въпреки днешната категорична победа, Темер няма да празнува дълго. Главният прокурор Родриго Жанот, който му повдигна обвинения в корупция, се очаква до края на месеца да му предяви и обвинения във възпрепятстване на правосъдието. Това ще доведе до втори вот и съюзниците му още веднъж ще трябва да решат дали да рискуват собственото си политическо бъдеще, заставайки зад силно непопулярния президент, отбеляза Асошиейтед прес и допълни, че догодина предстоят парламентарни избори.

Темер успя да се спаси от съда, въпреки тежките обвинения: според Жанот той се е възползвал от поста си, за да получи подкуп в размер на 500 000 реала (140 000 евро) от компанията за месо Жота Бе Еси.

Темер застана на президентския пост преди около година, след като тогавашната президентка Дилма Русев бе отстранена с процедура по импийчмънт за манипулиране на държавните финанси.

БТА

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви