Ден първи на Европейското първенство по ветроходство 2017-Бургас

Министерството на младежта и спорта финансира Европейското първенство по ветроходство за деца в клас „Оптимист“ с 38 600 лв.

0
181

Бургас е домакин на Европейското първенство по ветроходство за деца в олимпийския клас „Оптимист“. България се представя от 8 момчета и 6 момичета.

За състезанието пристигнаха 262-ма състезатели от цял свят, а форумът се превърна в празник за бургазлии.

„Нашите надежди са да максимално много деца да имаме в предни позиции. Най-големите ни конкуренти са отборите на Германия, Италия, Гърция, Словения“, заяви треньорът на националите Иван Василев.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев присъства на откриването на Европейското първенство по ветроходство за деца в клас „Оптимист“ в Бургас (31 юли – 6 август). Състезанието бе открито от заместник-кмета на града Красимир Стойчев в присъствието на спортния министър, главния секретар на областната управа Валентин Люцканов, председателя на общинския съвет Костантин Луков, председателя на Българската федерация по ветроходство Росен Марангозов, командира на бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков и други официални гости от пристанище Бургас, Морска администрация, МВР и Гранична полиция.

Министър Кралев заяви, че първите отзиви от страна на Международната федерация по ветроходство за организацията на първенството са изключително положителни.

„Община Бургас, клуб „Порт Бургас”, пристанище Бургас и Българската федерация по ветроходство имат богат опит с организацията на състезания от най-висок ранг. Били сме домакини на Световни и Европейски първенства в различни класове за младежи и аз съм сигурен, че ще се справим отлично с провеждането на това домакинство”, каза още Кралев.

Министерството на младежта и спорта финансира Европейското първенство по ветроходство за деца в клас „Оптимист“ с 38 600 лв. Състезанието се провежда под патронажа на кмета на Бургас Димитър Николов.

Повечето водещи световни сили във ветроходния спорт имат представители в състезанието, в което участват и страни извън Европа като Нова Зеландия, САЩ, Австралия, Сингапур, Япония, Аржентина и Бразилия.

Бургас спечели домакинството на Европейското първенство в много оспорвана конкуренция. Кандидатурата на града бе предпочетена след успешната организация на други ветроходни състезания от най-висок ранг като Световното първенство за младежи в клас „470“ през 2007 г. и Европейските първенства за младежи в класове „420“ и „470“ през 2015 г.

При добри метеорологични условия са предвидени по няколко гонки всеки ден от настоящата седмица. Финалът на европейския форум е в събота.

Организатори са яхт клуб „Порт Бургас“ и пристанище Бургас в партньорство с Българската федерация по ветроходство и Община Бургас.

Клипът е на ICARUS Sports, която официално отразява спортната проява.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here