Милан Яносов, докторант в Центъра по мрежови науки към Централноевропейския университет в Будапеща, е създал алгоритъм, който има за цел да прогнозира развоя на може би най-непрогнозируемото телевизионно шоу − „Игра на тронове“ (Game of Thrones). Или с други думи − програмата може да познава кой от героите в популярния сериал ще загине в следващите серии.

Тя е базирана на над 3000 смислови единици, обединени в 400 допирни точки, които могат да предскажат съдбата на персонажите. А както феновете на Game of Thrones добре знаят, в продукцията на HBO никой не е застрахован от смърт − дори най-любимите герои на публиката.

Алгоритъмът е базиран на седем различни характеристики, които съответстват на седем различни социални аспекта. Именно на базата на тези характеристики е оценен всеки герой в различните сцени.

Проектът има за цел да демонстрира възможностите на новите технологии за прогнозиране. Екипът, разработил алгоритъма, е използвал същия модел и за решаването на сложни задачи в сферата на биологията.

Автора.ком

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви