Непълнолетно момиче е хвърлили близо 56 000 лева през терасата, след като е станало жетва на нов вид телефонна измама. Подробности за престъплението бяха съобщени на извънреден брифинг, в който взеха участие зам.-административният ръководител на Апелативна прокуратура–Бургас Йовита Григорова и директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Случката се разиграла в Царево, където непълнолетно момиче е били въведено в заблуда от вече осъждания Стоян Михалев, 32-годишен от Бургас. Той й казал, че е служител на МВР и заедно с екип на NOVA телевизия извършват операция по установяване на телефонни измамници. Детето е било заблудено и е хвърлило през терасата сумата от 28 700 евро, малко над 56 000 лева. Парите били собственост на родителите на момичето, събирани през годините. След като е хвърлило парите, то се е обадило на родителите си, за да сподели, че е помогнало на полицията. Те веднага са усъмнили и са подали сигнал за измамата.

От РПУ-Царево и ОДМВР-Бургас са реагирали светкавично и извършителите са установени. Парите са открити, като част от тях са били в жилището на Михалев. Сумата е върната на пострадалите. Извършено е и бързо полицейско производство, което е приключило и вече има осъдителна ефективна присъда за престъпника. Той ще лежи в затвор за времето от 10 месеца. Осъденият Михалев е извършил в миналото си 6 присъди за много тежки престъпления, сред които грабеж, управление на МПС без книжка, кражба на гориво, както и закана за убийство и причиняване на средна телесна повреда.

„Положихме доста усилия с колегите от Царево, така че да можем да се ориентираме към залавянето на Михалев. Имаше предварителен план за укриване на сумата, като на едно от местата беше много добре скрита. Лицето има други престъпни прояви и е познат на полицията. Сега установяваме и други лица, съпричастни на деянието“, каза комисар Калоянов.

Той поясни, че включването на телевизионен екип в схемата за измама е вид новаторство от престъпниците. Според него това се правило за по-голяма тежест в историите им.

„Спрямо Михалев наказателното производство е приключило и вече има осъдителна присъда. Цялата сума е върната на пострадалото семейство. Измамниците са много активни във влиянието си върху психиката на хората, които искат да помогнат на болен, полиция или други. Така хората се разделят със спестяваният си. Обичайно жертвите са възрастни хора, но имаме и случаи с деца“, допълни Григорова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви