Електромобилите, митове и истина

За електромобилите днес е модно да се говори и да се декларират намерения от производителите. Не всичко от това което се говори, обаче, е истина. Ето и основното по темата:

Скъпи са за купуване!
Новите електромобили струват два до три пъти повече от същите по габарити и качества класически автомобили с ДВГ. Нещата, обаче се променят, когато говорим за автомобили с пробег втора ръка – две-три годишен VW Golf и Nissan Leaf вече се изравнят ценово.

Освен това електромобилите имат и по-добро оборудване. За съжаление у нас няма държавна помощ при закупуване на нов електромобил. Тя в Европа и в Северна Америка достига от 10 до 30% от цената на електромобила. Така че митът за високата им цена не е напълно истина.

Прости са и нямат нужда от сервизиране!
Движещите се детайли и части в електромобилите са доста по-малко, но това не означава, че конструкцията е доста по-проста. Няма го наистина ДВГ-то, но пък налице е големичкия тягови акумулатор, комплектован от десетки свързани с най-различни кабели, съединения и аварийни изключватели.

Налице са и доста сложни електронни блокове, като токов инвертор, бордово зарядно с преобразовател, модул за управление на акумулаторите, допълнително оборудване като вакуумна помпа на усилвателя на спирачките с електрозадвижване, конвертор 12 волта, розетка за зареждане, кабел за същото. И дори имитатор на звук за работещ мотор, там където го изисква законодателството на различните страни.

Налице си е механичната трансмисия, макар и без предавателна кутия, кормилното управление, системите за безопасност, климатикът… Всичко това, както при класическия автомобил си иска регулярно обслужване – контрол на работните течности, износването, регулировки. Което значи че и тук има редовно сервизиране с всичките му подробности и разходи. Така че това твърдение не е истина…

За електромобилите са проблем студовете!
Литиево-йонните батерии не работят нормално при температури под -10 градуса. За да се запазят нужните им характеристики се налага да бъдат подгрявани в гаража или на улицата преди тръгване от собствени нагревателни устройства в колата. По време на работата си литиево-йонният акумулатор отделя топлина и тогава няма нужда от допълнително подгряване, но в студа пък пада капацитетът му.

Електрическото затопляне на салона също отнема доста енергия. В резултат пробегът през зимата намалява от 30 до 50% и нараства времето за презареждане на акумулатора от половин до няколко часа. Така че това твърдение е истина!

Тяговият акумулатор трябва да се зарежда по-често и дълго!
Пробегът с едно зареждане е доста по-скромен в сравнение с този при ДВГ-автомобилите. Сега е в рамките на 150-200 км, като в редки случаи като при Tesla S и Ampera E достига към 400 км. Самото зареждане от домашната елмрежа е за 7-9 часа. При мощните зарядни станции става за 3-4 часа, а при суперзарядните за половин час до 80% от капацитета на акумулатора. Такаче това твърдение е частично истина.

Електромобилите са изгодни за експлоатация!
От гледна точка на ежедневното използване това е така, защото разходът за зареждането с ток е много по-нисък. Но ако се вкара в сметката първоначалната цена, както и необходимостта от замяна на тяговия акумулатор за няколко хиляди евро след пет до осем години, рентабилността не изглежда чак толкова висока.

Икономическата съставяща при решението за закупуване на електромобил трябва да се разглежда внимателно при всеки отделен случай. Така че и тук истината е някъде по средата.

При всичките си положителни качества електромобилът засега е далеч от практичността на класическия автомобил с ДВГ. У нас той все още е за ентусиасти и хора, които искат да подчертаят разликата си от “тълпата”, пък и явно имат достатъчно финансови възможности за целта…

 

1 КОМЕНТАР

  1. Има доста са пълни глупости в статията. Най-голямата е, че батерията трябвало да се сменя след 5 до 8 години.Дори само гаранцията на батериите и двигателната част на Тесла е 8 години без ограничение в изминатите километри , а има китайски електромобили с 12 години гаранция на батерията. Животът на батериите не се измерва в години, а в брой зареждания.

    Един телефон при поне едно ежедневно зареждане, изкарва поне две-три години, преди да се забележи спад в капацитетът. Това се равнява на над 1200 до 1500 зареждания. Приравнено към електромобил Това са 600 до 800 хиляди километра пробег. Оставям на автора Да сметне само горивото дори на най икономичния автомобил с ДВГ за 600 000 км и тогава пак да говори кое е по икономично в дългосрочен план.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

5 × 1 =