Русия поиска от Съединените щати да намали броя на дипломатите си, базирани в страната, най-късно до 1 септември и обяви, че конфискува дипломатически комплекс в парка „Сребърен бор“ край Москва и друга сграда в руската столица.

Това обяви руското външно министерство, цитирано от ТАСС и „Ройтерс“. Мярката е в отговор на новите санкции, които Вашингтон ще наложи на Москва и които Сенатът одобри в четвъртък вечерта. Руската дипломатическа служба каза, че ще действа реципрочно, ако Вашингтон реши да експулсира още руски представители, акредитирани на американска територия, както направи бившият президент Барак Обама миналата година. След решението на Белия дом в края на миналата година руският президен Владимир Путин каза, че за момента страната му ще се въздържи от реципрочен отговор.

Към документа има и клауза, която би блокирала решение на Тръмп да облекчи съществуващите санкции, наложени на Москва. Текстът засяга редица сектори на руската икономика и създава безпокойство в Европейския съюз. Законопроектът съдържа и нови санкции за Иран и Северна Корея. Това беше първият по-значим външнополитически законопроект, одобрен от Конгреса, откакто Тръмп встъпи в длъжност.

Освен споменатата дача, ползвана от американски дипломати, руските власти изземат складови помещения на „Дорожная улица“ в Москва. Администрацията на Обама също конфискува два руски имота – един в Ню Йорк и един в Мериленд – когато експулсира руски дипломати през декември.

САЩ се задължават да освободят дачата в парка „Сребърен бор“ за по-малко от седмица – до 1 август. Американските власти имат месец повече, „до 1 септември, да сведат броя на дипломатически и технически служители, работещи в посолството на САЩ в Москва, в генералното консулство в Санкт-Петербург, Екатеринбург и Владивосток, в точно съответствие с броя на руските дипломати и служители от техническия персонал, които се намират в САЩ,“ казва Външното министерство в Москва в изявление.

„Това означава, че общият брой на персонала, който може да е ангажиран в американските дипломатически и консулски учреждения в Руската федерация, се съкращава до 455 души.“

Институцията отбелязва, че новият закон за санкции срещу Русия „още веднъж потвърждава крайната агресивност на Съединените щати в международните въпроси. Прикривайки се зад своята „изключителност“, САЩ високомерно пренебрегват позиции и интереси на други държави.“ Само ден по-рано Путин обвини Вашингтон, че използва геополитически предимства, за да защитава интересите си в ущърб на съюзниците си.
Точният брой на действащите американски дипломати в Русия не беше известен към момента, в който външното министерство обяви санкциите. Според служител на американското посолство в Русия, цитиран от „Ройтерс“, броят е около 1100 души, което би означавало Вашингтон да съкрати числеността им повече от два пъти. Този брой включва както руски, така и американски граждани. По-голямата част от персонала, включително 300 граждани, работят в основната сграда на посолството в Москва заедно с други, базирани в консулски отдели.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви