Общинските съветници в Бургас не промениха тематиката на проекта за Парк на миниатюрите в Бургас. Така той си остава за миниатюри на забележителности от европейските градове. Освен това ОбС реши и мястото, където той ще бъде изграден да бъде променено от това до хотел „Парк“  на парк „Света Троица“, познат повече на бургазлии като парк „Славейков“.

В зала днес бяха предложени още няколко идеи за тематиката, като сред бяха мини паркове „Българско Черноморие“, „Пясъчни фигури“, „Черноморски регион“, както и парк за исторически забележителности. Според съветниците обаче първоначалното решение е най-добро и промени няма да се правят, въпреки че стана ясно, че Правец и Велико Търново вече са ни изпреварили като проекти.

„Три години чакаме и вече има градове пред нас. Парк „Европа“ е най-доброто предложение и трябва да останем на първоначалната ни идея. Няма да сме новатори, но смятам, че начинанието ще е печелившо. Един турист не можем да го заведем и да му покажем един гьол с реплика на Света Анастасия. Те хората ще стигнат до там по-бързо с корабче, отколкото да отидат в парка. Първоначалният вариант е най-добър“, каза Божидаров.

Общинският съветник от ПП ГЕРБ и директор на бургаското пристанище Диян Димов сподели, че тематика трябва да бъде изцяло за Черно море, както и градовете, които имат много богата история –  Констанца, Одеса, Батуми и много други. Това все още не било реализирано никъде и според него щяло да бъде успешно.

„Предложението ви е интересно, но така ще рекламираме конкуренцията. Как така ще показваме други туристически градове от други държави“, отговори му Божидаров . Д-р Антонио Душепеев от ГЕРБ пък поиска да разбере и за какви миниатюри точно става дума, такива които се гледат с лупа, или по-големи. Отговорено му бе, че тепърва ще се определят размерите им.

„Виждате ли колко упорито искаме да изградим символ на европейски културни забележителности, а от ГЕРБ продължавате да се дърпате. В парк „Славейков“ е много по подходящо място, защото се очаква през октомври да се открие и спортната зала. Така ще бъде като един развлекателен център до спортните ни обекти“, каза Георги Манев от НФСБ-СЕК. От БСП подкрепиха предложението му за нов терен.

Кметът Николов сподели от своя страна, че няма пречка парка да бъде изграден на друго място. „Ние сме готови да се адаптираме към новите терени. Единствено е невъзможно да се направи в Морската градина. За нас административното усилие е еднакво. Важното е да се избере тематика, за да можем да започнем същинските действия. Наистина в „Славейков“ мястото е по-подходящо, изгражда се и нов паркинг“, заяви той.

Георги Дражев също се намеси в дебатите и каза, че е нужно да се направи един конкурс със специалисти и чак след това съветниците да изберат най-доброто предложение. „Нека не се правим на умници и да оставим хората, на които това им е работата да си покажат идеите“, допълни той.

Съветникът Георги Дракалиев излезе пък с ново предложение – парк от историческо минало на България.

„Почнахме от компютри и стигнахме до компоти. Чакам още 15-16 предложени, че да мирясате. Дайте да правим нещо като хората, като не искате да приключвате“, не издържа Божидаров.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

5 × 3 =