Картел при немските автопроизводители

Най-големите немски автопроизводители са на мушката на федералната прокуратура и антимонополните регулатори на Германия и Евросъюза. Това се случва заради подозрение за евентуален сговор. Или, както народът му казва: картел!

В началото на скандала Дизелгейт, като че ли само Volkswagen AG, се оказваше замесен. Производителят беше яко наказан, заваляха оставки на най-високо ниво. Разследването по случая не остана само зад океана, а се прехвърли и в Стария континент. Тогава започнаха да изплуват още замесени. И като че ли започва да се изясняват нещата около картел на водещите автопроизводители на Германия. С цел: по-високи печалби от налагането на автомобилите с дизелови двигатели. Става дума за Audi, BMW, Daimler, Porsche и най-вече Volkswagen.

В ръцете на следователите по време на изземване на документация от офисите на Volkswagen е попаднала презентация. В нея се говори за многобройни срещи на специалистите с представители на други компании. Там са се обсъждали и утвърждавали методи за намаляване на разходите при производството на дизеловите автомобили, удовлетворяващи екологическите изисквания на стандартите Евро-5 и Евро-6.

Станало е ясно, че още от средата на 90-е години на миналия век Audi, BMW, Daimler, Porsche и Volkswagen са съгласували действията си. Както по производството, цената, избора на доставчик, така и по монтирането на системи за очистване на отработилите газове. Според Der Spiegel, това е станало известно след писмо на Volkswagen в немския антимонополен регулатор. В това писмо се казва, че при вътрешното си разследване компанията е открила признаци за нарушаване на закона за конкуренцията. Писмото явно е на принципа: „първият признал си най-малко се наказва“.

Според данни на изданието, например, автопроизводителите са обсъждали през 2006-а година размера на резервоара за аурея (AdBlue), която се впръсква за неутрализация на вредните вещества, излизащи от ауспуха. Всичките автопроизводители са се договорили да монтират резервоари с малък обем, за да съкратят разходите си. Те са напълно достатъчни за провеждане на сертификационните изпитания, а по-нататъшната грижа за поддържане на достатъчно аурея си оставала за потребителя.

Освен местните федерални органи на Германия, със случая се занимава и европейският антитръстов регулатор, което, при доказване на картел, навярно може да доведе до огромни глоби за компаниите в размер до 10% от глобалния им оборот.

Акциите на BMW, Volkswagen и Daimler паднаха надолу в понеделник, заради опасенията от евентуалните антикартелни глоби. Тези на VW с 3.3%, на Daimler с 2,9% и на BMW с 2,5%, доста повече от спадането на индекса DAX от 0.4 %.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви