Европа е застрашена от повторение на миграционната криза от 2015 година. Това предупреждава лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц в интервю за неделното издание на в. „Билд“, цитирано от ТАСС.

Ако сега не действаме, рискуваме тогавашната ситуация да се повтори, подчертава Шулц, определяйки като „крайно опасно“ увеличаването на потока бежанци, които пристигат в Европа през Средиземно море. Този, който печели време и се опитва да игнорира темата до изборите за Бундестаг (на 24 септември), проявява цинизъм, отбелязва Шулц, който е основен опонент на канцлера Ангела Меркел в предстоящия вот.

Председателят на ГСДП планира да посети Италия на 27 юли и да обсъди с премиера Паоло Джентилони проблемите с миграцията. Според германския политик и бивш председател на Европарламента, Европейската комисия би могла да предостави допълнителна финансова подкрепа на страните, които приемат мигранти от Италия.

Същевременно той изключи участие на Германия в тези усилия. В момента трябва да се включат други страни членки на ЕС, каза Шулц.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

19 − 15 =