Тихомълком депутатите гласуваха вдигане на цената на българските цигари от Нова година. Това се случи покрай шумно обсъжданото ограничаване на плащанията в брой. На практика бе използван изпитаният номер за прокарване на лобистки и скандални поправки – с промушване на текстове без предварително обсъждане, в преходните и заключителните разпоредби на закон, който няма нищо общо – в случая Данъчно-осигурителният процесуален кодекс стана параван за промяна в Закона за акцизите. Гласуваните изменения, които ще доведат до поскъпване на евтините български цигари за сметка на вносните, събудиха подозрение, че са свързани с придобиването на „Булгартабак“ от „Бритиш Американ табако“ (БАТ).

От началото на следващата година се завишава от 101 лв. на 109 лв. специфичният акциз на 1000 къса цигари, а се намалява адвалорният (който зависи от цената) от 28 на 25%. Ефектът от това е, че цената на българските цигари, които са по-евтини, ще се увеличи с около 10-15 стотинки, а на вносните ще намалее с 10-15 стотинки, ако производителят реши. Така цените на българските и вносните цигари ще се доближат още повече.

Странното е, че само преди месеци, в края на 2016 година, депутатите приеха съвсем друг план за акцизите и той предвиждаше адвалорната част на акциза да намалява. Това беше и политиката в последните години – така да се променят двете компоненти на акциза, че да се получи по-леко поскъпване на българските цигари пред вносните. По този начин се осигуряваше конкурентно предимство на производството на фабриките от холдинга „Булгартабак“ – бизнес, свързван с депутата от ДПС Делян Пеевски. Тази практика бе приложена и от началото на тази година с промените в Закона за акцизите. През април т.г. „Булгартабак“ продаде водещите си цигарени марки на БАТ. А наскоро новият собственик обяви, че ще разраства производствата си в Румъния, докато не е ясно какво ще се случи с българските мощности.

Според обясненията на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова със сегашното решение се осигурявала равнопоставеност при увеличаването на цените на цигарите в различните видове класове. Тя посочи, че миналата година по-голям е бил ръстът в цените в средния и по-високия клас цигари и по-нисък в по-ниския клас цигари. Сега ръстовете се изравнявали. Преди месеци обаче Стоянова защитаваше обратната позиция.

в.Сега

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви