Дигитален ЗD принтер ще изработва сувенири на международното туристическо изложение World Tourism Market в Лондон тази година. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг пред медиите в к.к. Златни пясъци по време на заседание на Националния съвет по туризъм.

„В момента Министерството на туризма и Русенският университет „Ангел Кънчев“ работят съвместно по един изключително интересен проект – виртуална реалност, която да представи културно-историческото ни наследство. Посетителите на една от най-големите туристически борси в света, която се провежда в британската столица, ще имат възможността да станат свидетели на изработването на дигитални 3D сувенири, които ще могат да получат на място, сред които Рилският манастир, Варненската катедрала, крепостта Царевец, крепостта Червен и др.“, съобщи министър Ангелкова. Тя заяви пред медиите, че все още се работи по пилотната й версия, която предстои да бъде представена. „Инициативата е изцяло насочена към популяризирането на културно-историческото ни наследство. Ще бъде свързана и с мобилната платформа ILoveBulgaria, която при сканиране на QR кода освен информация за самия обект ще предоставя и виртуализация на 3D изображението на му. Към този момент към пилотния проект са изработени 20 обекта като предстои да бъдат надградени“, каза още министърът.

На журналистическо запитване относно земетресението на територията на Гърция и Турция министър Ангелкова заяви, че Министерството на туризма е в постоянен контакт с Министерството на външните работи и е готово да съдейства на всеки един гражданин. „Нямаме официална информация за отказали се туристи или такива, които са отменили резервацията си. На този етап няма подадени сигнали към нас, но сме готови да реагираме незабавно и да съдействаме“ заяви министър Ангелкова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви