Горната камара на полския парламент – Сенатът, доминиран от консерваторите, одобри през изминалата нощ спорната реформа на Върховния съд въпреки предупрежденията на ЕС, призивите на Вашингтон и масовите улични протести, предаде Франс прес.

Законопроектът, приет в сряда от долната камара, беше подкрепен от 55-има сенатори срещу 23 гласа против. Двама сенатори се въздържаха. По време на дебатите, които продължиха 15 часа, хиляди демонстранти протестираха из цяла Полша срещу закона, засилващ политическия контрол над Върховния съд.

След вота протестиращите пред парламента започнаха да скандират „Позор“, „Предатели“ и „Демокрация!“

Около 200 демонстранти се бяха събрали и пред лятната вила на президента Анджей Дуда в Юрата на Балтийско море, за да го призоват да не подписва закона.

За да влезе в сила, текстът трябва да бъде подписан от Дуда, който прие да се срещне с председателката на Върховния съд Малгожата Герсдорф в понеделник, 24 юли. Държавният глава разполага с 21 дена, за да сложи подписа си, да наложи вето на закона, или ако има съмнения – да го прати в Конституционния съд. Още два закона за съдебни реформи, гласувани на 12 юли, очакват подписа му.

БТА

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

8 + eleven =