Окръжен съд – Бургас остави без уважение молбата на Велислав П. за изменение на взетата спрямо него мярка за неотклонение „Задържане под стража“ в по-лека такава.

Велислав П. е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по НК за това, че в периода от 15.12.2016 г. до 12.01.2017 г., като съизвършител в съучастие с неизвестни лица, в условията на продължавано престъпление, принудил К. Т. от гр. Бургас, да извърши нещо противно на волята й – да му предаде парични суми на обща стойност 39 200 лева, като употребил за това заплашване. За извършеното деяние законът предвижда лишаване от свобода до шест години.

В досъдебното производство са събрани множество доказателствени материали, обосноваващи предположението, че Велислав П. действително е участвал като извършител в престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Участието му в деянието се установява от показанията на свидетелите К. Т., Д. П., К. К., В. Ф., Я. Я., Я. Д., И. Б., А. С., Л. Е. и М. К., както и от събраните писмени доказателствени материали, в т.ч. извлечение от банковите сметки на пострадалата К. Т.

На 20.07.2017 г. разследващият полицай изготвил и представил на наблюдаващия производството прокурор в Окръжна прокуратура – Бургас проект за постановление за привличане на Велислав П., в качеството на обвиняем за изнудване чрез заплашване, с общ размер на имуществените вреди от 39 200 лева. Анализът на доказателствата сочи, че предвижданото ново обвинение е за същото деяние, за което понастоящем Велислав П. е привлечен в качеството на обвиняем.

Окръжен съд – Бургас намери, че към настоящия момент продължава да съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, ако не бъде задържан. Опасността от укриване, според съда, се извежда от установените фактически характеристики на деянието, както и от обстоятелството, че въпреки наличието на постоянен адрес в гр. Свищов, обвиняемият не го е обитавал значителен период от време, преди извършване на настоящото деяние. Напротив – по собствените му данни е пътувал между различни населени места в страната, отсядал е в различни градове за кратки периоди от време на случайни адреси и няколко месеца преди извършването на настоящото деяние, е обитавал различни адреси на територията на гр. Бургас.

Настоящият съдебен състав намира опасността обвиняемият да извърши престъпление, ако не е под стража, за реална и много вероятна. Този извод почива на осъщественото престъпно деяние, за което Велислав П. е обвинен, което показва стройна и конспиративна организация, реализирано е чрез множество отделни съставни деяния в период от почти месец, жертвата на престъплението е самотно живееща възрастна жена, спрямо която са предприети интензивни целенасочени действия за принуда чрез брутални заплахи. Ето защо, независимо от обстоятелството, че при извършването на настоящото престъпление, за което е обвинен, Велислав П. е неосъждан, този факт не разколебава реалната опасност обвиняемият да извърши и друго престъпление, ако не е задържан.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд – Бургас в тридневен срок.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви