Президентът на САЩ Доналд Тръмп прекратява програмата на ЦРУ за въоръжаване и обучаване на сирийски бунтовници, пише вестник „Вашингтон поуст“. Според изданието това е своеобразна победа за Русия, която от години призовава за прекратяване въоръжаването на сирийската опозиция.

Източници заявиха пред изданието, че прекратяването на програмата, стартирана от администрацията на Обама през 2013 г., е признак за опитите на Тръмп да работи с Русия, която разглежда опитите на САЩ да свалят сирийския лидер Башар Асад като атака срещу руските интереси.

Обаче прекратяването на програмата на ЦРУ не бележи край на американската намеса в Сирия. През май Тръмп се подписа под план за въоръжаване на Сирийските демократични сили.

Американският вестник пояснява, че Тръмп е решил да прекрати програмата на ЦРУ през миналия месец след среща с шефа на разузнавателната служба Майк Помпео и със съветника си по национална сигурност Макмастър.

По-рано този месец на Г-20 Тръмп и Владимир Путин сключиха споразумение за частично спиране на огъня в Сирия, което обхваща район, където са разположени подкрепяните от ЦРУ бунтовници. Източник заяви пред вестника, че решението е голяма отстъпка за Москва, пояснявайки, че „Путин спечели в Сирия“.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви