Аз разбрах, че това, което коментирахме от няколко дни – добавката за опит и стаж, не е темата на България в момента. Темата са доходите, кадрите, които липсват, увеличението на пенсиите, реформите в образованието, в здравеопазването и т.н. Затова ние следващата седмица ще търсим конкретни теми, по които социалните партньори и бизнесът заедно с нас, надявам се, да дадем най-добрите решения. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща между синдикатите и премиера Бойко Борисов за клас прослужено време, предаде БГНЕС.

За мен е много важно да стане ясно, че т. нар. клас прослужено време го няма в България от 2007 г. Тогава се отмени и беше заменен с добавката за професионален опит и стаж, която е доста различна и не е свързана с това колко години си служил. Важно е да постигнем съгласие по сериозните теми в България и най-накрая да сложим на масата нова визия, уточни Димитров.

Ние очакваме в процесите на кабинета за следващите 4 г. да видим ясна визия за увеличение доходите на българите. И какво ще правим по-нататък, така че увеличението на доходите да бъде основна и най-важна цел. Искаме сериозна ревизия в сферата на социалното подпомагане. Ако тези въпроси бъдат сложени на масата в очакване на хората, сигурно ще бъде по-мирно, ако не бъдат, есента сигурно ще бъде по-гореща, отбеляза президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

Той добави, че на срещата с Борисов са си говорили за това какви са намеренията на правителството за секторните политики.

„Стана дума и за енергетиката, и за много други неща. Тръгнах си оптимист от тази среща повече. Някои от нещата, които си казахме не бяха от най-приятните, но хубавото е, че се познаваме и работим не от вчера. „Подкрепа” ще работи върху съставяне на програмата за правилника на НСТС, той се приема с консенсус. Темата (за клас „прослужено време“, бел. ред.), за която се говори от известно време, не е във фокуса на общественото внимание и тя днес беше свалена от дневния ред”, коментира още Манолов.

„Очакваме в приоритетите на кабинета за следващите 4 години да видим ясна визия за увеличение на доходите на българите и на тези, на които плаща кабинетът, тоест на 450 хил., на които плаща с нашите данъци“, добави Димитър Манолов, цитиран от „Фокус“.

„За една част от тях, за учителите, чухме, за останалите не сме. Естествено да чуем и какво ще прави кабинета по-нататък, така че да стимулира частния сектор и увеличението на доходите да бъде ясна цел, увеличението на пенсиите и сериозна ревизия за социалното подпомагане“, обясни Димитър Манолов.

„На мястото на правителството бих се притеснявал от това, че поне 2 от работодателските организации са пряко свързани с политически сили, душмани на правителството“, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. „Ако трябва да се търси някъде нещо, то не бива да бъде търсено в нашите среди“, каза още той.

„Влязох на срещата с едни чувства и намерения, а си тръгнах с малко по-различни. Сигурно е, че за 2 часа не сме си говорили само за класа „прослужено време”, който го няма от 10 години. За много други важни неща стана приказка“, посочи Димитър Манолов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви