ЕС и Великобритания отново не успяха да се договорят за правата на гражданите след „развода”, заяви главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние при втория кръг на преговори с Лондон. По неговите думи, все още има сериозни различия по този въпрос, предава БГНЕС.

Той призова британското правителство да изясни позицията си по редица ключови теми, свързани с процеса по излизане от блока.

„Тази седмица беше време за представяне, третият кръг ще бъде за изясняване“, каза Барние на съвместна пресконференция с британския си колега Дейвид Дейвис в централата на Европейската комисия. Той добави, че за да излезе от ЕС, Великобритания трябва да плати сметката. „Да премахнем всички финансови въпроси и да се платят всички сметки – това е главното условие за правилния и цивилизован начин за излизане от блока“, посочи дипломатът.

Дейвид Дейвис заяви, че е окуражен от напредъка, постигнат в преговорите.
„Окуражен съм от напредъка, който постигнахме в разбирането на позициите на другата страна,“ каза той.

„Това бяха едни динамичен и конструктивни преговори“. „Има много допирни точки, но достигането до консенсус ще изисква гъвкавост и от двете страни“, каза министърът.

Текущата сесия на преговори започна на 17 юли. Следващият кръг е насрочен за месец август. Преговорите трябва да продължат до ноември 2018 г., след което страните ще имат шест месеца за ратифициране на споразуменията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

nineteen − 8 =