Съкровищницата на последния император чака да я открият

Легендата гласи, че, пълна със злато, съкровищницата и мумията на последния император на инките очакват този, който може да намери гроба на Атауалпа. Но никой досега не е успял да открие мястото на последния пристан на екзекутирания император и несметните му богатства.

Търсен в продължение на векове, гробът на последния император на инките се изплъзва от историци и археолози. Изследвани са множество възможни места в Андите и джунглите на Амазонка. Находката би помогнала да се реши неразгадана досега загадка. Какво е станало с тялото на Атауалпа, след като е бил екзекутиран от испанците през 1533 година? Какво е станало със съкровищницата му? И какво е довело до края на династията и империята?

Империята на инките е била най-голямата в доколумбова Америка. От столицата Куско в централните перуански Анди империята се е простирала на 3860 километра по Андите. Обхващала е части от съвременна Боливия и Перу, Аржентина, Чили, Еквадор и Колумбия. И е била дом за 12 милиона души през XIII и началото на XIV век. Тук говорели на различни езици, строели впечатляващи градове, храмове, тераси и грандиозни крепости.

На 26 юли 1533 г. последният владетел на империята на инките – Атауалпа – е убит от испанските конкистадори. Екзекуцията е извършена с гароте – метална връв, използвана за удушаване. Всъщност, той е бил осъден на изгаряне. Предложили му да заменят смъртта с удушаване. Трябвало е само предсмъртно да приеме християнството. Императорът се съгласил, защото инките вярвали, че силите на човека остават в тялото. И било важно то да е мумифицирано, а не изгорено.

Това било и краят на великата империя на инките и началото на испанското завоевание в този регион на южна Америка.

Само година по-рано, Атауалпа излиза като победител от кървава гражданска война със Сапа Инка („единствените инки“). Тази война е позната на историята като Гражданската война на инките, Династическата война, или Войната между двама братя.

Войната започва след смъртта на Уайна Капак от Сапа Инка и неговия пряк наследник Нинан Куйочи през 1527 г. Двамата мъже най-вероятно са починали от едра шарка – заболяване, което се разпространило сред коренното население заради нахлуването на испанци на континента.

Сапа Инка обикновено предавали трона на най-възрастният син. Но в случая на Капак, неговият най-възрастен син е починал малко преди него. Уайна Капак решил да раздели империята между другите си двама синове – Уаскар и Атауалпа.

Баща им вероятно се е надявал те да управляват в хармония, но това не се случило. Уаскар виждал армиите на Атауалпа като заплаха за трона си и затова решил да удари пръв, правейки опит да завладее Кито.

Първоначално този ход изглеждал успешен – войските на Уаскар победили врага и пленили Атауалпа близо до Томебамба. Атауалпа обаче успял да избяга и се завърнал в Кито, за да събере войските си. Тогава Уаскар се опитал да завладее столицата на Атауалпа, но бил победен и отблъснат на юг.

Поданиците на империята започнали да презират Уаскар, особено след като станало ясно, че той е убил двамата лордове, които ескортирали тялото на баща му. Лордовете били високопоставени аристократи от Куско. Аристокрацията изтръпнала още веднъж, когато Уаскар заплашил да изгори императорските мумии и да вземе съкровищницата им.

Също така се носели слухове, че Уаскар убива пратениците на Атауалпа. На тези пратеници, които носели подаръци, Уаскар отрязвал носовете и ги връщал обратно с разкъсани дрехи.

Възможно е и това да не е било точно така, защото, както знаем, историята се пише от победителите, а гледната точка на Уаскар е загубена завинаги от аналите на историята.

През 1532 г. армията на Атауалпа побеждава в решаваща битка в покрайнините на Куско и Уаскар е взет като военнопленник. По същото време започнали да прииждат слухове за странни бледи мъже с „вълна на лицата“. В този момент Атауалпа нямал представа, че щастието му ще е кратко и тези бледи мъже ще превземат империята му, както и в крайна сметка ще станат причината за смъртта му.

Малко след победата на Уаскар, Атауалпа също е пленен, този път от испанците. И така, Войната между двамата братя не завършва с обединението на империята, а с нейното завземане от испанските конкистадори.

Писаро разказал, че в замяна на живота си Атауалпа предложил да напълни стая с тонове злато и сребро. Но никъде не са открити исторически записки за това, че испанците са се съгласили да освободят императора на инките срещу някакви условия или пари. Те удушили Атауалпа и не е известно какво е станало със съкровищницата му. Както и не е известно, дали наистина поданиците му са донесли тези скъпоценности.

Смъртта на Атауалпа проправила пътя на испанските колонизатори и империята на инките рухнала.

Дълги години изследователите изучавали земята на бившата империя, опитвайки се да намерят гроба, но не го открили в град Кахамарка, където умрял Атауалпа.

Международни екипи учени са изследвали отдалечения регион в Централен Еквадор, в националния парк Ланганатес, където били открити останки от масивна конструкция, съставена от стоици двутонни блокове.

Наскоро започнали разкопки на 72 километра южно от Кито, в Малки Макай. Изследователите открили там комплекс с останки от древни каменни стени, акведукти и трапецовидни подземни водни канали.

През 2014 година еквадорският историк Тамара Еступинан (Tamara Estupinan) от Френския институт за изследване на Андите (IFEA), открила руините на масивния комплекс Малки Макай на височина 1020 метра. „Това е късна имперска конструкция на инките – зданието тук се състои от няколко правоъгълни стаи, построени от изрязан и полиран камък около трапецовиден площад“, казва тя.

Изследванията потвърдили, че инките са живели в Малки Макай и това може да е още един показател, че е възможно гробът на Атауалпа (или съкровищницата му) да се намират наблизо. Тамара Еступинан смята, че след като Атауалпа е бил убит и погребан по християнските обичаи, то най-верният му човек, Раминахуи, може да е пренесъл останките на безопасно тайно място.

Раминахуи оглавил бунт срещу испанците след смъртта на Атауалпа и се смята, че той може да е построил комплекса Малки Макай в Еквадор, за да скрие там мумията и съкровищата на императора.

Бащата на Атауалпа е роден в град Куенка, което сочи връзката с Еквадор.

За поданиците на императора е било важно Атауалпа да бъде мумифициран, тъй като инките вярвали, че силата на човека остава във физическото тяло и след смъртта. Мумиите се охранявали от поданиците и семействата.

Засега нито останките на Атауалпа, нито съкровищата му са открити, но търсенето продължава. Сега нови експедиции в Еквадор търсят финансиране. Иманяри, търсачи на приключения и археолози не губят надежда да открият последния дом на последния император на инките.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви