Церемонията в памет на жертвите на терористичния атентат преди пет години на летището в Бургас ще се състои на 18 юли от 17:00 часа при възпоменателния паметник. Очаква се да пристигнат роднините на загиналите петима израелски граждани по време на атентата.

На 18 юли 2012 г. атентатор се взриви до автобус с израелски туристи на паркинга до летището в Бургас. При терористичния акт загинаха петима туристи и шофьорът на автобуса, който е български гражданин. Подсъдими задочно за взрива са Мелиад Фарса и Хасан Хасан, те се издирват, но към момента няма информация за местоположението им.

Делото за атентата беше отложено вече няколко пъти, поради нередовно призоваване на пострадалите страни. Вече година Специализираният съд не може да даде ход на делото. Съдът обяви, че на 18 юли тази година ще има изнесено заседание в Буергас, за да може да разпита роднините на жертвите, но по-късно то беше отменено. Съдът се опитва чрез Министерството на правосъдието и „Евроджъст“ да уведоми тримата израелски граждани, чиито близки пострадаха при атентата, дяа се явят на делото. До момента от тези действия няма резултат. Не е ясно дали по време на възпоменателната церемония ще бъдат предприети мерки тези свидуетели да бъдат призовани редовно в съда.

Следващият опит делото да тръгне ще бъде на 20 септември.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви