Политиката на Министерството на туризма за конкурентноспособност на морския туризъм у нас се провали. Това каза Румен Драганов от Института за анализ и оценка на туризма пред Bulgaria ON AIR.

Идеята на Министерството на туризма за този сезон да въведе базисна цена на чадърите и шезлонгите на българските плажове от 2-3-4 лева остана само в сферата на добрите пожелания. Плажовете, които предлагат такива цени, се броят на пръсти. На север от Бургас цените са по-високи от тези на юг, каза той.

И даде пример с плаж Нестинарка, където чадърът и шезлонгът са 36 стотинки, но шалтето е 5 лв. „Това означава пълен провал на политиката за конкурентоспособност по Българското Черноморие спрямо Гърция”, посочи експертът.

И допълни, че 1,5 милиона българи годишно излизат в южната ни съседка. „Гърция засмука толкова много българи, защото предложи отлична услуга, но това е организация на обществото – то не мисли как да краде, подпомагано от администрацията“, каза Драганов.

Браншът е очаквала проблемът с цената на чадърите и плажните принадлежности по плажовете да бъде решен така, както при бул. „Витошка“ в София – чрез тротоарното право. И определи новата визия като „проблем на корупция“.

„Щом може някой да си позволи пред очите на държавата и обществото да нарушава закона, да изпитва чувството на свобода, че никой не може да ни глоби за нищо“, поясни Драганов, визирайки случая с Нестинарка.

Единствено корупцията е нещото, което пречи на Българското Черноморие в момента и което е довело до тази загуба на конкурентоспособност, каза Драганов.

Към момента туризмът ни регистрира ръст, но той е свързан не с морския туризъм, а с културно-историческият туризъм в градска среда, отчете още Драганов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви