Служа на Шива с всяко вдишване и издишване. Това каза днес Митрадеванда Свами пред състав на БОС, под председателството на съдия Захарин Захариев. В 16.00 ч. съдебният състав ще излезе с решение по исканата от Руската федерация екстрация на Свами.

По време на заседанието бяха отхвърлени исканията от защитата на Свами – комплексна психологично-психиатрична експертиза за вменяемост, разпит на свидетели и писмени доказателства на диск. Адвокатите остро реагираха на отказа за експертизата. Самият Свами също поиска такава, обръщайки се към съдията: Мен ме обиждахте. Отнасяхте се предубеждение, проявихте агресия, злоба и нетърпимост. Говорите, че не се съмнявате в моята вменяемост, но аз бих искал такава експертиза.

Свами и неговите адвокати поискаха още в началото отвод на съдията. Мотивите бяха, че той се държал неуважително към Свами и го обиждал по време на гледане на мярката му за задържане под стража. Това също беше отхвърлено. В края на заседанието съдия Захариев дори се извини на Свами с уверението, че „нито за секунда не съм искал да се подиграя с Вас“.

Пред съда адвокатите Валентин Цветков, Росен Петров и Димо Гочев внесоха и писмени доказателства, цитирайки практики в ЕС, доказващи, че Свами няма да е в безопасност, ако бъде екстрадиран. Те посочиха, че смъртното наказание в Русия не е отменено, припомняйки за грешката на властите там, че Свами първоначално е обвинен в отвличане и убийство на дете, което се оказа невярно. Гаранция, че подзащитният им няма да бъде преследван по религиозни и политически причини не е дадена от руския съд, а „от човек в униформа“, като Свами щял да бъде настанен в специално учреждение в Русия.

Прокурор Калина Чапкънова: Има условия за екстрадиране. Давността за преследване на посочените престъпления не е изтекла.

Бяха посочени пропуски във формулировката на Прокуратурата, като според адвокатите на практика „едва ли не трябва да върнем Свами в Русия. „Да предотвратим отношение, което може да бъде укорително за нашата страна“, призова адв. Петров. Защитата посочи, че са осуетени и опитите й да докаже колко лоши са условията в затворите в Русия. Бяха посочени доклади на хуманитарни организации за нечовешки отношения в тях, накърняване на свободата на сдруженията в Русия, свободата на изразяване и сексуална ориентация. Стана ясно, че там има забрана на 146 НПО под предлог, че са чуждестранни агентури.

Адвокат Гочев посочи, че в искането за екстрадиция с нищо не се гарантира, че Свами няма да бъде преследван по религиозни и потилически причини в Русия, каквито данни имало от свидетели, а те не бяха допуснати до разпит. Мярката за неотклонение от Московски съд от 5.04. е заради обвинение за отвличане и убийство на дете, което се оказа невярно. След 28.06. този акт няма никаква стойност, тъй като детето е живо, наблегна Гочев. Въз основа на всичко това Свами и адвокатите му поискаха да бъде отказана екстрадиция.

Привърженици на Свами го посрещнаха с плакати, призоваващи за освобождаването му. По време на делото те скандираха пред съда: „Свобода за Митрадеванда, искаме справедлив процес“.

„Достатъчно е да спомена името си и веднага чувам шегички за издевателства., включително и от този съдебен състав. Аз чувам „издевателства“ от хората в затвора. Те се подиграват с начина ми на живот, с това, с което се храня плюс стоенето с високо вдигнати крака. Аз ставам обект на подигравки и издевателства. Към мен се обръщат с прозвище, което в превод на руски означава „луд“ – каза пред съда Свами. Той обясни, че от страна на Руската федерация се лъже, че е създал сдружение, чийто превод ознава „Общество на истината“. Правосъдното министерство в Русия отказало да регистрира сдружение с такова име, било предложено друго, но Свами и последователите му отказали да го рестрират. На практика нямали официална регистрация, но той и привържениците му проповядвали човешки ценности, като информацията идвала от Шива – най-древният йога на Вселената. „Аз му служа с всяко вдишване и издишване. Няма основания да бъда екстрадиран. Ако бъда – всички пари на руснаците ще бъдат изтеглени от България“, тъй като това един вид щяло да е сигнал за тях, че у нас не се спазват човешките права. Свами заяви в съда, че иска политическо убежище у нас.

Адвокатите на Свами

Свами разказа още, че от Следствения комитет в Русия се държали зле с него, питали го носи ли гащи и дали иска да му покажат техните. Преследвали жена му, приятелите и близките му, обвинявали ги в сектанство и убийства. „Аз ръководя единствено моето семейство. Не желая да бъда екстрадиран“, каза в заключение Свами.

Адв. Гочев и руска гражданка, която съдът не допуска като свидетел

В представения от страна на руските власти съдебен акт за арест е посочено, че Митрадеванда Свами се издирва като лидер на криминално група, създадена с цел набиране на жени от Русия, Украйна и Беларус през интернет, които са принуждавани да участват в сексуални отношения и да проституират на територията на Европа, САЩ и Мексико. Разследването за убийство, което беше посочено в искането за временно задържане на руския гражданин е частично прекратено, стана ясно по време на днешното заседание. Въпреки това останалите престъпления посочени в официалната молба на руските власти имат аналог в българското национално право, а блудството се квалифицира като тежко умишлено престъпление.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

thirteen − eleven =