Меркел говори и за смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест в САЩ
Меркел говори и за смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест в САЩ

Идеята за провеждането на срещата на Г-20 в Хамбург бе на канцлера на ФРГ Ангела Меркел (ХДС). Тази идея бе подкрепена и от кмета на северния град Олаф Шолц (ГСДП). Двамата искаха да представят Хамбург като космополитен и свободен град. Но сметките им се объркаха. Документи разкриват, че службите са отправили ясни и категорични предупреждения за опасността от ескалиране на насилието – точно както се случи, пише изданието Focus.

„Градската среда и силната лява екстремистка сцена превръщат Хамбург в подходящо място за сблъсъци с екстремисти от страната и чужбина“. Това са описали в специален доклад представителите на Федералната служба за защита на Конституцията и Федералната криминална служба.

В текста се обръща специално внимание на квартал Шванцен. „Този квартал е център на дейност и местонахождение на леви екстремисти/автономисти. Те са с добре изградена мрежа в Германия и Европа, и виждат златната възможност да възвърнат репутацията си“. Това ще се случи чрез „масови протести“, се казва още в доклада на службите.

И в Министерството на вътрешните работи в Берлин са знаели за рисковете. Това е видно от многобройните цитати от политици и експерти преди срещата на върха. Федералният вътрешен министър Томас де Мезиер е заявил: „оценявам потенциала на насилие в Хамбург до над осем хиляди екстремисти от страната и чужбина“. Докато Олаф Шолц даде гаранции за сигурността на гражданите, експертите предупредиха за опасността от ескалацията на насилие.

„Рисковете са подценени“, коментира за изданието Ханс-Герд Яшке, професор по управление на сигурността в Университета по икономика и право в Берлин. Фактите сочат, че отговорността за поетия риск и на канцлера Ангела Меркел.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви