Републиканското мнозинство в американския Сенат реши да отложи с две седмици лятната си ваканция заради закъснението в приемането на законодателната програма, и най-вече на силно оспорваната в групата на мнозинството реформа в здравната система, предаде Франс прес.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл съобщи, че вместо в края на юли, сенаторите ще излязат във ваканция от третата седмица на август. Точната дата ще зависи от постигнатия напредък.

Целта на републиканците е следващата седмица да гласуват здравната реформа, а после да преминат към годишния закон за отбраната, важен за функционирането на американските въоръжени сили. Сенатът трябва да утвърди и няколко от предложените от президента Доналд Тръмп назначения за различни длъжности.

Водачът на републиканците упрекна демократическата опозиция в отказ да сътрудничи. Малцинството наистина води капания за възпрепятстване, за да забави парламентарната процедура, главно при утвърждаването на номинираните от президента – нещо, което правилникът на Сената й позволява.

Частичното отменяне на закона на демократите за здравното застраховане от 2010 г., известен като „Обамакеър“, всява разделение в републиканския лагер. Консервативните и умерените сенатори са против предложените наскоро промени. Очаква се нова версия да бъде огласена тази седмица.

Умерените отказват да подкрепят текст, който ще ореже значително държавните помощи и ще лиши милиони американци от здравеопазване.

БТА

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

five × 5 =