Френският моден дизайнер Оливие Лапидюс бе избран за артистичен директор на най-старата все още работеща парижка модна къща „Ланвен“. Авангардният дизайнер на високотехнологична мода ще замени на поста Бушра Джарар, която бе назначена през март 2016 за артистичен директор за женските колекции. Нейното оттегляне стана по „взаимно съгласие“ и бе обявено миналия четвъртък.

Малко преди това интернет-моделиерът бе създал собствена дигитална модна къща. Тя предлага на клиентите си всеки сезон видео дефиле в интернет, моделите, от което, могат да се купят веднага. Оливие Лапидюс е роден и израсъл с модата. Внук е на руски шивач емигрант и син на Тед Лапидюс, който през 60-те и 70-те години стана известен със своята унисекс мода и стила сафари.

Той завършва парижка школа за воден дизайн. След това в продължение на 11 години е артистичен директор на модната къща „Лапидюс“, която спира да се занимава с висша мода през 2000 г. Заминава да живее в Китай, където печели държавен конкурс и шие дрехите за екипажите на гражданската авиация.

Връща се във Франция през 2003 г. и се занимава в дизайн на различни категории предмети – от очила, през осветителни тела до мебели. Проектира дори хотел. Неговата концепция, разработена още през 90-те години, е синтез между висша мода, занаятчийство и промишлени научни лаборатории.

Той създава рокли със слънчеви батерии, от плодови фибри или с прах от скъпоценни камъни.

БГНЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви