В навечерието на вота Скопие се превърна в световен политически център

Сръбският външен министър Ивица Дачич повтори позицията си, че Сърбия е сгрешила като е признала Македония под конституционното й име. Думите на Дачич са публикувани от македонската новинарска агенция МИА, позовавайки се на ТАНЮГ.

Според агенцията по време на визитата си в Атина в понеделник, когато Дачич се срещна с гръцкия си колега Никос Кодзиас, сръбският политик е заявил, че Скопие винаги е имало негативно отношение към сръбската позиция относно Прищина.

Македония първо призна Косово и после подкрепи неуспешния опит за присъединяване към ЮНЕСКО, „което вбеси Сърбия“, според МИА. По думите на Дачич не е било справедливо сръбската страна да признае Македония с името й Република Македония.

Сръбският външен министър направи подобни коментари през януари. На международно ниво Македония е с официалното име Бивша югославска република Македония (БЮРМ) заради спор с Гърция.

„Лично вярвам, че Сърбия направи грешка преди 20 г., когато призна Скопие с конституционното й име – Република Македония. Това не е справедливо към Гърция“, поясни той в Атина.

„Скопие винаги е имало негативно отношение относно Косово и Метохия…Те признаха косовската независимост и гласуваха за приемането на Косово в ЮНЕСКО“, добави той.

Дачич вярва, че властите в Белград няма да предприемат действия, които биха довели до дестабилизиране на региона, защото „Сърбия, за разлика от други държави, няма териториални претенции към Гърция“. По време на разговорите двамата министри обсъдиха мигрантската криза, отношенията с Турция, проблемите с албанския национализъм и споровете около името Македония.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

1 + fourteen =