Младата Александра Начева от СКЛА „Ботев” /Пловдив/ подобри рекорд на Тереза Маринова и го прати в историята. На международния турнир по лека атлетика „Пловдив” в сектора за троен скок Начева преодоля 13,45 метра, което й отреди второто място.

Така с 22 см повече тя постави нов национален рекорд за девойки под 18 години и най-добро постижение в света за 2017 г. при кадетките под 18 години.

Една от най-именитите ни спортистки Тереза Маринова оглавяваше ранглистата на страната ни за всички времена в дисциплината за девойки под 18 г. – 13,23 м от 1994 г. Ненавършилата още 16 години пловдивчанка измести Маринова и в зала, след като тази зима с 13.03 м стана рекордьорка за девойки под 18 г. и в зала.

С постижението си от 13.45 м възпитаничката на Стойко Цонов излиза на първа позиция в сезонната ранглиста в света за възрастта си. До сега №1 беше Хетър Арнето (Франция) с 13.31 м. Александра се превръща в основен фаворит за световната титла от първенство на планетата за юноши и девойки под 18 г. в Найроби (Кен) следващата седмица.

Първа се класира Габриела Петрова – 14.19 м, което е покрит норматив за световното първенство в Лондон в началото на август.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

20 − three =